Video placeholde

Natočil jsem filmy, které jsou trochu lepší než já. Třeba Pelíšky, říká režisér Jan Hřebejk

Jan Hřebejk natočil mnoho filmů a seriálů, které učarovaly divákům a kritice. Ze všech jeho děl ale nejvíce zlidověly Pelíšky. Z čeho pramení fenomenální úspěch právě tohoto filmu? Jak přesvědčit herce k tomu, aby s režisérem točili i další filmy? A jaké je žít na hausbótu? Nejen o tom si Hřebejk povídal s Ondřejem Kobzou na střeše paláce Lucerna v jeho pořadu Nebe nad Prahou. Podívejte se na video!

Jan Hřebejk již několik let obývá hausbót na břehu Vltavy v Praze. Vyhovuje mu, že je blízko centra města a přitom si může užívat poustevnický život. „Žijeme dnes jako boháči na hromadě dluhů. Nicméně aspoň takový pokus žít takovým neluxusním životem je ten život, když si topíš v kamnech a žiješ na 35 metrech čtverečních s celou rodinou. Ale zároveň to pochopitelně luxus je, protože žiješ v krásném městě a vlastně v přírodě, ale zároveň na metru,“ řekl Jan Hřebejk Ondřeji Kobzovi při jejich uvolněném rozhovoru.

Mluvili spolu i o Hřebejkově potřebě vyjadřovat se k veřejnému a politickému dění, o limitech a možnostech umělců a politiků, o potřebě tvůrců promítat své názory a své vidění světa do svých děl nebo o tom, jak se v životě střídají období úspěchu a neúspěchu – a proč je to dobře.