Video placeholde
Režisér David Ondříček a herečka Martha Issová na festivale v Monte Carlu.
Režisér David Ondříček, herečka Martha Issová a producent ČT Michal Reitler na festivale v Monte Carlu.
Martha Issová se podepisuje na festivale v Monte Carlu.
Producent ČT Michal Reitler, herečka Martha Issová a režisér David Ondříček na festivale v Monte Carlu.
4
Fotogalerie

Češi okouzlili na festivalu v Monte Carlo, šéf poroty chce „více Dabing Street“

Okolí monackého paláce se proměnilo v malé Česko, nebo ještě spíše v malou Prahu. Nejenže je stejně rozkopané – stavební práce hyzdí riviéru doslova až na práh právě probíhajícího mezinárodního televizního festivalu Monte Carlo. Především ho však zabydlela česká delegace čítající hned tři členy Dejvického divadla – Marthu Issovou, Václava Neužila a Kláru Melíškovou – a také režiséra Davida Ondříčka. Ti všichni mohou na úterním ceremoniálu dostat prestižní cenu Zlatá nymfa. Porota nominovala partu z Dejvic „za vynikající výkon“ v seriálu Dabing Street a televizním filmu Dukla 61.

„Celé je to pro nás velmi surreálný zážitek, dodnes jsme se z toho šoku nevzpamatovali,“ říká Neužil, jenž si s Issovou do Monaka odskočil z natáčení Ondříčkova Zátopka. „Včera jsme měli audienci u knížete, na snídani jsem potkal Paula Giamattiho a před chvílí jsem dával rozhovor novináři z Kamerunu. Chápete? Kamerunec zná Dabing Street, něco takového by mě nenapadlo ani ve snu,“ směje se Neužil, jenž si v Monaku užívá i toho, že aspoň na chvíli nemusí běhat: „Já jsem si všechno naběhal v Praze, abych byl pořád ve formě. Takže tady nic, až v pátek na Strahově.“

Ve vítězství si Neužil netroufá doufat, ale jak připomíná jeho divadelní i seriálová kolegyně Klára Melíšková, nominovaná v kategorii ženských komediálních rolí, výhrou je už to, že si Dabing Street na tak velkém festivalu všimli. „Mně to přijde fantastické. Soutěží tu sedmnáct seriálů, z nich vybrali čtyři nejlepší a my mezi ně patříme. Ještě jsme nepřišli na to proč, ale rozhodně je to bomba a my si to tu podle toho užíváme,“ říká Melíšková.

Hollywood miluje českou tvorbu

Mimochodem na otázku, čím česká tvorba v zahraničí zaujala, se v rozhovorech se zahraničními novináři snažili odpovědět i Ondříček s Issovou, nominovanou v kategorii nejlepší televizní drama. „Snad je to příběhem. Dobrý příběh dokáže oslovit kohokoli bez ohledu na národnost,“ přemítá herečka, jež má proti sobě těžkou konkurenci: na cenu pro nejlepší dramatickou herečku jsou totiž nominované Penelope Cruzová za seriál Versace a Patrica Arquettová za minisérii Útěk z vězení v Dannemoře.

Ta sice na otázku, zda svou českou soupeřku zná, odpověděla záporně, současně ale podotkla, že ji čím dál více přitahuje evropská tvorba a ráda by s někým ze starého kontinentu spolupracovala. Šance pro Ondříčka? Mohla by. Na Duklu 61 se oscarová herečka plánuje podle svých slov hned po návratu z festivalu podívat.

Pro Čechy navíc hraje také fakt, že jim fandí šéf poroty Ricky Whittle, jinak hvězda seriálu American Gods. „Výsledky vám prozradit nemůžu, ale české věci mi vysloveně utkvěly v paměti. Ještě teď se směju, když si vzpomenu na Dabing Street. Viděl jsem jen jeden díl, ale rozhodně chci víc. A příběh Dukly 61 je tak skvěle napsaný, že mě chytl a nepustil i přes titulky, které mi většinou zážitek komplikují,“ řekl Reflexu s tím, že kdyby pro něj měl některý z českých režisérů podobně smysluplnou roli, neváhal by ani minutu. „Jen češtinu se asi nenaučím,“ směje se.

Výsledky budou známy v úterý večer, kdy v Monaku převezme čestnou cenu také herec Michael Douglas.