Poslední dny pohledem Zpětného zrcátka.

Poslední dny pohledem Zpětného zrcátka. Zdroj: HBO, ČTK

Hra o inteligenci televizního diváka, bláznivé výroky socanů, jeden motýle za tři pandy

Zpětné zrcátko má pocit, jako by se u části společnosti šířila infekční debilizace. Svědčí o tom mimo jiné i vlna protestů dospělých followerů (čti čumilů) nad závěrem fantasy (čti pohádky) seriálu Hra o trůny. Jde přitom o dílo obsahově stejné hodnoty jako příběh Jiříka, co byl na blondýny, bábě sežral hada a pak všem a všemu rozuměl. Je s podivem, když dospělí lidé ani nedýchají při soubojích svalnatců, šermujících zářivkami a koušou si nehty v obavách o osud sexbomb s kulometem v oblečku sado-maso. Důvod? Nuda! Příčina? Prázdnota vlastních životů! Výsledek? Klystýr hlav!

A o to jde! Lid, sledující v sobotním primetimu příběhy pro pětileté, sežere pak hada nejen bábě s košíkem a ještě si myslí, že všem a všemu rozumí. Zděšen prolhaností královských poradců a obavou o osud sedmi krkavců nezajímá se o bezpečnostní prověrky prezidentských poradců ani o loupeže krkavců, které pověřil péčí o své statky a budoucnost. V pohádce se nebohatne prací, stačí na peci vymyslet fígl a pak čekat, až lidu čas od času - jako Jiřík mravencům – někdo nasype drobky.

Comedy show ČSSD

Socani šlápli na plyn. Svědčí o tom fragmenty textu jejich nové comedy show, která Zpětná zrcátko komentuje kurzívou. „Pokud neprosadíme naše představy, musíme být připraveni vládu opustit.“, říká Jana Maláčová. Ta chvíle je, Venezuelo, možná blíž, než tvé představy.

„Vždy jsme říkali, že do vlády jdeme prosazovat náš program, což se nám daří.“, řekl Jan Hamáček. Vidět je to hlavně v peněženkách daňových poplatníků.

„Pokud by to ale dál nešlo a vládnutí bylo přehlušené kauzami premiéra, angažmá pro nás logicky ztratí smysl,“ dodal závěrem. Někdo by mu měl koupit denní tisk.

ČSSD žádá místo škrtů zvýšení a zavedení nových daní. „Nepodaří-li se prosadit naše představy o příjmech a výdajích státního rozpočtu, musíme být připraveni vládu opustit,“ říká Jana Maláčová. Nejlépe i tuhle zemi a rovnou do Venezuely.

„O tom, že nás ničí vládní spolupráce s ANO, bych mohla mluvit dlouho, ale když jsme byli hozeni do studené vody, musíme plavat.“, dodává Jana Maláčová. A kdo vás tam hodil?

Na koaliční schůzce bylo pěkně dusno, takže se lídři ANO a ČSSD rozešli bez výsledku, přestože se za zavřenými dveřmi hodně křičelo. Tradiční český kus „Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka“ s hymnou nakonec.

 „Budeme hovořit o tom, zda účast ve vládě může vést k našemu lepšímu výsledku v krajských volbách, či nikoliv. Touto otázkou na to budeme pohlížet, krajským volbám teď vše podřizujeme,“ řekl Jan Hamáček. A já blázen myslel, že účast socanů ve vládě má vést k lepšímu výsledku v zemi. To jsem ale vůl!

„Nemůžeme bez jasného důvodu prásknout dveřmi a nechat zemi napospas SPD. To není úplně zodpovědné,“ upozorňuje předseda ČSSD. No, jasně, když není důvod. A hlavně zodpovědně, soudruzi, hlavně zodpovědně! Utíkat od koryt se nemá, bůhví, kdy u nich zas bude místo.

Ten, který těch hadů zřejmě sežral šest, a proto rozumí nejvíc všemu a všem, by rád vyměnil Radu ČT a vedení ČT. Stačí prý neschválit výsledky hospodaření, řekl v show TV Barrandov, která dluží stovky milionů, kam se podívá. Jen aby někdo nezačal schvalovat výsledky hospodaření na Pražském hradě a v Lánech. Okno druhé pražské defenestrace radši nechte otevřené, ať se nemusí volat sklenáři.

Motýle za pandy

V průhonickém parku byli objeveni vzácné motýle, které bude možné měnit za pandy v poměru jeden motýle za tři pandy, což přinese ZOO finanční injekci. Bude se hodit, neboť firmy kancléře Mynáře, poradce Nejedlého a lánského správce Calvery Baláka, připravují zpevnění hrází jezírka plameňáků a stavbu vleku sjezdovky zasněžované vodou z bazénu ledních medvědů. Věhlas pražské ZOO zvýší i přírodovědec Miloš Zeman, který dodá oranžové lumíky, známé sociálním cítěním a sebevražednými sklony. Nejchytřejší z chytrých uvedl, že se jedná o tvory, kteří jsou „dílem brouci, dílem motýli“ podle vývinu. Jejich samičkám se tak na Vysočině a v Lánech tradičně říká „chytrá horákyně“. Jde o objev tak významný, že o jejich existenci neměl tušení ani Jaromír Soukup a ten ví všechno. Královská akademie přírodních věd v Londýně s napětím ještě očekává vyjádření Jiřího Ovčáčka, který je sám zvláštním křížencem. Tvrzení Miroslava Kalouska, že jde o hlodavce, odmítl Miloš Zeman bonmotem: „Sám jsi krysa!“, stejně jako trapné otázky těch pitomých novinářů, které se ještě nepodařilo postřílet, zda se nejedná Zemanův o omyl a záměnu lumíka za Šemíka.


Situaci v ČSSD se podobrobně věnujeme v aktuálním tištěném Reflexu >>>


Prezident Zeman v té souvislosti komentoval i snahu ČSSD odvolat oblíbeného ministra kultury Staňka, aniž by upřesnil, zda je tento ve stadiu brouka či motýla. Připomněl průzkum veřejného mínění, který úřad v čele s ministrem Staňkem vynesl mezi nejdůvěryhodnější resorty. Platí to zvláště v případě umělců, kteří mají ministra Staňka moc rádi, jen se mu to stydí říct. „Trpí lumíkovským sebevražedným komplexem, díky němuž se vrhají do moře, kde utonou neb neumí plavat.“, napsal Zeman ve své vědecké studii o rozmnožování lumíků a vymírání socanů. Polemiku s předsedou ODS Fialou, který tvrdí, že lumíci plavou líp než Zeman, jmenovaný – přezdívaný Darwin či Mičurin – odmítl s tím, že líp než on plaval jen předseda Mao, který přeplaval i Žlutou řeku.

Ani socani se nenechali v této vědecké při zahanbit. „Není to pravda o lumících, není to pravda ani o sociální demokracii,“ komentoval výrok prezidenta brněnské borec ze štatlu, Roman Onderka. Podle něj šlo od prezidenta o kompliment, protože lumíci jsou velmi výkonní v rozmnožování. Zpětné zrcátko na Wikipedii zjistilo, že to naštěstí neplatí pro socany. Podobný vír ve vědeckém světě způsobil jiný zoologický objev prezidenta vloni, kdy v projevu k českým velvyslancům a velvyslankyním přirovnal inteligenci novinářů k blbounovi nejapnému a dodal: „Což byl tvor, žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben.“ Madagaskar si sice spletl s Mauriciem, ale koho to zajímá. Důležitější je, že tento znovuobjevený výskyt blbouna nejapného u nás, byť v jeho jediném exempláři je velkým úspěchem české vědy. Odborníci potvrdili snahy nejen vědců přesídlit našeho blbouna nejapného do Mongolska, stejně jako koně Przewalského. 

Stručně, jasně

Dějiny země ve čtyřech výročích tohoto týdne:

  • 1945 prezident Beneš vydal dekret o konfiskaci a rozdělení pozemkového majetku Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů.
  • 1949 premiéra komunistické justiční vraždy v plzeňské věznici Bory byl oběšen generál Heliodor Píka
  • 1968 bylo zahájeno armádní cvičení Varšavské smlouvy zvané Šumava, které skončilo až…
  • …v roce 1991 kdy území ČSR opustil poslední transport sovětských okupantů

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.