Video placeholde

Hořící Havel a policejní brutalita devadesátek. Film Amnestie ukáže největší českou vězeňskou vzpouru

V listopadu 2019 přijde do kin thriller Amnestie, který přinese na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa. Film vzniká jako příspěvek k výročí Sametové revoluce, na události a dramatickou dobu plnou změn se ale dívá jinak, než by mohli diváci očekávat. Příběhem jednoho z vězňů z prostředí věznice pro nejtěžší případy v Leopoldově. Ve filmu hrají Aňa Geislerová, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Norbert Lichý nebo Marek Vašut.

V zimě 1990 vyhlásil nový prezident Václav Havel rozsáhlou amnestii, řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici se ale netýkala. Ti proto vyhlásili hladovku a následně na mnoho dní celou věznici obsadili. Vzpoura v Leopoldově trvala téměř dva týdny, ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu.

Film se z části natáčel přímo v autentickém prostředí Leopoldova, stejně jako ve věznici v Mladé Boleslavi, točilo se i v Praze v Národním divadle nebo v bytě Václava Havla. Výrazná část filmu vznikala na Slovensku. Tvůrci v čele s režisérem Jonášem Karáskem kladou velký důraz na ztvárnění a atmosféru doby konce komunismu a doby bezprostředně po revoluci. „Hodně se soustředíme na atmosféru a reálie konce 80. a začátku 90. let, na prostředí a oblečení stejně jako na populární hudbu z konce socialismu. Je to dnes v podstatě už historický film a chceme být maximálně přesní,“ přibližuje jeden z producentů Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm, držitele letošního Českého lva za film Všechno bude.

Výpravný thriller Amnestie nelíčí pouze vězeňský svět zločinců. Dramatické události doby a samotné vzpoury měly dopad i na svět mimo „válečnou“ oblast věznic v Leopoldově, na bývalé prominenty, disidenty a vězně, z nichž někteří začali budovat kariéru. Některé jejich příběhy začaly už za socialismu a vzpoura teď rychle vede k jejich rozuzlení.

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ říká k Amnestii režisér Jonáš Karásek.