Domestikovaní sloni v Kambodži

Domestikovaní sloni v Kambodži Zdroj: Bookmundi.com

Domestikovaní sloni v Kambodži
Domestikovaní sloni v Kambodži
3
Fotogalerie

Kambodža zakáže jízdu na slonech v turistickém ráji. Za oblíbenou atrakcí se skrývá nebetyčné utrpení

Vyjížďka na slonovi bývala jednou z instagramových sázek na jistotu. Leckdo ale neměl tušení, že fotogenický zážitek je vykoupený krví a slzami majestátních tlustokožců. Od roku 2017 server TripAdvisor ukončil zprostředkování prodeje lístků na atrakce, která zahrnují zvířata a Instagram alespoň připomíná, že všechno není tak zalité duhou, jak se zdá. Pokud zadáte hashtag #elephantride, ukáže se vám varovná zpráva. Pak ale následují desetitisíce fotografií a selfíček ze sloního hřbetu.

Kambodža od roku 2020 přijme účinnější opatření. Zakáže jízdu na slonech v oblasti chrámu Angkor Wat. Před třemi lety tu slon se dvěma turisty na zádech zemřel vyčerpáním. Loni stála turistická atrakce život dalšího. Nedávno zemřelo v Thajsku roční mládě přivázané za krk k matce, která sloužila jako „vyhlídkové vozidlo“.

Chrámový komplex Angkor Wat navštíví každoročně více než 2,5 milionu turistů. Spousta z nich neodolá nabídce prohlédnout si ho ze sloního hřbetu. Pro slony ale není vyjížďka s lidmi zábavnou kratochvílí. Sloní páteř není uzpůsobená k nošení těžkých nákladů a každý pasažér znamená pro tato inteligentní zvířata nejen velkou zátěž, ale i bolest. Zvířata bývají navíc často týrána a proces jejich vycvičení k poslušnosti připomíná kruté mučení.

Krocení slonů

Novozélandská cestovní agentura Intrepid Travel loni zveřejnila záběry, na nichž je vidět, jak je se slony (konkrétně v Thajsku) zacházeno. „Slůňatům zastřelí matku, poté jsou odebrána a doslova mučena, dokud se člověku zcela nepodvolí. Zahrnuje to spoustu bití i hladovění. Stanou se z nich submisivní jedinci, kteří poté slouží jako zábavná přeprava lidí,“ upozorňuje Geoff Manchester, spoluzakladatel Intrepid Travel.

14 slonů z Angkor Wat čeká již brzy šance na důstojnější život bez bolesti, vyčerpání a utrpení. Začátkem příštího roku budou přesunuti do centra na ochranu zvířat – sloního útulku, kde se o ně budou starat dobrovolníci. Podobné štěstí ale nemají více než tři tisícovky domestikovaných slonů v Thajsku. Ne všichni jsou samozřejmě zneužíváni jakožto turistické atrakce, ale značná část z nich kromě přenášení lidí musí například kopat do míče, panáčkovat nebo malovat chobotem.

Z lesa do turismu

V Thajsku jsou sloni z pohledu zákona ve stejné kategorii jako koně, osli a voli. Kdysi Thajci uctívali slony jako náboženské ikony a využívali je jako pomocníky v lesnictví. Po vládním zákazu těžby z roku 1986 se Thajci přeorientovali na cestovní ruch. Jemní obři od té doby musejí snášet spoustu utrpení a ponížení. Sloni zubožení lidskou rukou ale žijí i v dalších částech jihovýchodní Asie: ve zmiňované Kambodži, Vietnamu, Laosu a Myanmaru. Podle ochránců přírody tento otřesný trend i přes různé snahy neklesá, ale naopak roste. Pokud ale nebude poptávka, nebude ani nabídka…

V Kambodži žije podle odhadů 70 domestikovaných slonů, ve volné přírodě zhruba 500, z toho asi 110 v přírodní rezervaci Keo Seima a téměř 200 v horách Cardamom.