Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.

Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby. Zdroj: Bored Panda

Rok 1967. Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.
Rok 1996. Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.
Rok 1996. Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.
Rok 1997. Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.
Rok 1997. Takhle William Utermohlen zachytil vývoj své choroby.
8
Fotogalerie

Alzheimer mu ukradl tvář: Rozpouštění vlastní osobnosti zachytil umělec v děsivé sérii autoportrétů

V roce 1995 byla americkému umělci Williamu Utermohlenovi diagnostikována Alzheimerova choroba. Do roku 2000 zachycoval svou vlastní tvář a duši. Se srdcervoucí intenzitou se snažil načrtnout své změněné já, obavy a smutek. Postupné rozmělňování jeho malířských dovedností, kognitivních schopností i osobnosti samé je fascinující. Ale hlavně smutné.

William Utermohlen se narodil v americké Philadelphii v roce 1933. Vystudoval zdejší akademii umění. Ve studiích pokračoval na starém kontinentu – na Ruskinově umělecké škole v Oxfordu. V 60. letech přesídlil do Londýna, kde se oženil s historičkou umění Patricií Utermohlen.

Ta v roce 2006, rok před Williamovou smrtí, napsala: „William statečně maloval, zoufale se snažil pochopit, co se stalo s jeho myslí. Někdy používal vodovky, možná proto, aby mohl rychleji vyjádřit svůj strach. Vyvstávala nová svoboda projevu, aplikoval barvu silněji, maloval méně lineárně a klasicky, více expresionisticky,“ dodává Patricia Utermohlen. William, který byl podle své ženy celoživotně až s téměř vědeckou přísností oddaný přesnosti Dürerova stylu se na konci své cesty stal jakýmsi německým abstraktním expresionistou.

Po posledním autoportrétu v roce 2000 William Utermohlen tvořit přestal. „I v době, kdy začínal být nemocný, kreslil prostě pořád – každou minutu dne. Podle mě zemřel v roce 2000, protože už nemohl kreslit. Ve skutečnosti zemřel v roce 2007, ale tehdy už to nebyl on,“ dodává Patricia Utermohlen.

Autoportréty Williama Utermohlena do detailu vykreslují ničivé účinky Alzheimerovy choroby – fragmentace a rozpouštění sebe sama. Statečný umělec se pokusil nakreslit Alzheimerovu nemoc zevnitř. Jeho hrdinská snaha o zachování vlastní identity je mrazivým pohledem do tváře strašákovi, proti kterému zatím neumíme bojovat.

Alzheimerova choroba je spouštěčem více než poloviny případů demence. V České republice – podle posledních statistik z roku 2014 – trpí touto nevyléčitelnou nemocí přibližně 153 tisíc lidí. Pokud se nepodaří najít lék, mohl by se počet pacientů v příštích třiceti letech až ztrojnásobit.