Íránské jaderné zařízení

Íránské jaderné zařízení Zdroj: ČTK

Írán překročí limit zásob pro obohacený uran. Evropa musí jednat, ne mluvit, tvrdí Íránci

Írán za deset dní překročí limit obohaceného uranu, jejž stanovuje mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. Oznámil to mluvčí Íránské organizace pro atomovou energii. Írán se letos rozhodl začít vypovídat dohodu, protože od ní loni odstoupily USA, jako jeden ze signatářů, a obnovily protiíránské sankce, jež závažným způsobem poškozují íránskou ekonomiku.

Letos v květnu Írán oznámil, že některé závazky přestane plnit, a dal ostatním signatářům (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně) dva měsíce na to, aby ochránily íránské hospodářství před dopadem amerických sankcí. Některé závazky, jako je vývoz obohaceného uranu, Írán přestal plnit už v květnu.

Dnes mluvčí jeho organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí řekl, že 27. června země překročí limit zásob. Dohoda tuto hranici stanovuje na 300 kilogramů nízko obohaceného uranu.

Írán: Evropské státy musí jednat

Podle mluvčího je ještě čas na to, aby evropské státy pomohly ochránit Írán před americkými sankcemi, avšak musejí jednat, ne mluvit.

Írán předem ohlásil briefing k dohodě a pozval na něj 70 novinářů. Tiskovou konferenci vysílala íránská televize v přímém přenosu.