Ministr dopravy Vladimír Kremlík říká, že nulová sazba mýta na silnicích prvních tříd je nereálná, protože by zpochybnila tendr na mýto

Ministr dopravy Vladimír Kremlík říká, že nulová sazba mýta na silnicích prvních tříd je nereálná, protože by zpochybnila tendr na mýto Zdroj: Profimedia

Nulová sazba mýta na silnice první třídy nebude. Ministr dopravy odmítl návrh měst a krajů

Nulová sazba mýta na silnicích první třídy asi nebude. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by její zavedení zpochybnilo mýtný tendr. Ministr to uvedl na svém twitterovém účtu. Krajům, které o nulovou sazbu žádaly, chce nabídnout jinou kompenzaci. Kraje se na zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy, o které se systém v příštím roce rozšíří, dohodly s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem. Nulovou sazbu žádaly na celkem 600 kilometrech.

"Rozšíření mýta na dalších silnicích první třídy se nevyhneme. Nulová sazba by zpochybnila tendr. V pondělí o tom informuji Svaz měst a obcí a současně navrhnu kompenzační opatření," uvedl Kremlík na Twitteru. Jaké opatření krajům nabídne nespecifikoval.

Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na silnicích první třídy od ledna 2020. Na dálnicích by měl fungovat o měsíc dřív. Provozovatelem bude konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Po rozšíření bude mýtný systém fungovat na celkem 2300 kilometrech dálnic a silnic první třídy.