Zdroj: PRIMATOR

Pivo vaří srdcem, zlaté medaile jsou jen bonusem

Dennodenně přichází Václav Zilvar do práce. Jako každý další člověk. Ale přichází rád. Už čtvrtým rokem pracuje na varně v Pivovaru PRIMÁTOR v Náchodě. Nastoupil původně jen náhodou na sudárnu, ale brzy se dostal k zodpovědné práci na začátku procesu výroby piva - šrotuje slad, připravuje chmel, přečerpává hotovou mladinu do vířivé kádě, kde se usazují kaly a pak ji spílá do kvasných kádí „Je to rozmanitá, stále tvůrčí práce.

Navíc jsme tu taková pivovarská rodina, bývá tu legrace. Na jedné straně velká zodpovědnost, ale současně přátelské ovzduší,“ přemýšlí vystudovaný zahradník, proč ho to za srdce chytilo právě v pivovaru. Přitom původně nebyl ani pivař.

Stejně tak Radek Chvojka. V pivovaru pracuje již skoro třicet let. Po vyučení v Plzni a absolvování pivovarské školy v Praze nastoupil na lahvárně. Nyní je pevným článkem týmu sklepáků. Každý den v pět ráno naplaví filtr, narazí pivo a filtruje jej, aby mělo krásnou jiskru. Také se stará o pivo ve sklepě, které týdny zraje v ležáckých tancích. „PRIMÁTOR se od konkurence odlišuje tou rozmanitostí, vyrábíme spoustu různých piv. A samozřejmě máme skvělé pivo“ popisuje svůj vztah k pivovaru.

Jaroslav Janko za svůj život prošel celou výrobou pivovaru. Od varny až do sklepa. Bez něj by to na spilce nešlo. Den co den se stará o kvasnice, propírá je. Sbírá deku z otevřených kvasných kádí. Suduje prokvašené pivo do ležáckých tanků. „Děláme to poctivě, děláme to srdcem. Snažíme se, aby to k něčemu vypadalo“ říká. Celý den je na nohách, přesto mu ta práce dává smysl. Ví, že orosený výsledek za to prostě stojí.

Všichni jsou jednotlivými články řetězu,na jeho konci je sklenice či půllitr piva a spokojený zákazník. Poctivá práce a přístup k ní každého z pracovníků z náchodského pivovaru se přetavuje v poctivost piva, které tu vaří. Oblíbeným nápojem, který sklízí i úspěchy na poli pivních soutěží.

Naposledy si pivovar přivezl pět medailových úspěchů z tradiční degustační soutěže Pivo České republiky, která se na přelomu května a června konala v Českých Budějovicích. V konkurenci 66 pivovarů a minipivovarů, které přihlásilo 402 soutěžních vzorků, náchodská jedenáctka opanovala kategorii světlý ležák i kvasnicové a nefiltrované pivo. Zlato si odvezli také PRIMÁTOR TCHYNĚ a PRIMÁTOR WEIZEN. V kategorii polotmavých piv vybojovalo stříbro pivo PRIMÁTOR 13 POLOTMAVÉ.

„Největší radost mám z úspěchu naší jedenáctky. Podobný double – vítězství s filtrovanou i nefiltrovanou variantou jsem ještě nezaznamenal, rozhodně to není obvyklé.“ říká sládek a ředitel pivovaru Petr Kaluža, který tak poukázal na fakt, že lidé náchodského pivovaru mají doslova zlaté ruce.

Český ležák, pilsner, je celosvětově nejoblíbenější pivní styl. A nejtypičtější stupňovitost českého ležáku je dnes právě 11%. Také naše PRIMÁTOR 11 LEŽÁK je nejprodávanější náchodské pivo.“ dodal Petr Kaluža.