Partner vlastní chalupu, kterou mi chce odkázat v případě, že by zemřel dříve než já.

Partner vlastní chalupu, kterou mi chce odkázat v případě, že by zemřel dříve než já. Zdroj: PROFIMEDIA.CZ

Příklady zdravějších svačin
Příklady zdravějších svačin
Příklady zdravějších svačin
Příklady zdravějších svačin
Příklady zdravějších svačin
6
Fotogalerie

Na výlet s dětmi: Jak jíst zdravě i na cestách?

Chystáte se vyrazit s dětmi za dobrodružstvím, ale jako vždy tápete nad tím, co s sebou sbalit dobrého? Nenechte svou výpravu náhodě a zapojte děti do přípravy vydatných svačinek. Každý rodič přece ví, že takový výlet dá jednomu pořádně zabrat. Proto je velmi důležité mít při ruce občerstvení, které hladové krky nasytí. Ne každý však sáhne po zdravé variantě. I vy ještě před každým výletem smažíte řízky?

Rohlík se šunkou, chleba se salámem, toasty, nebo sušenka. Přesně takové svačiny tahal z batohu snad každý z nás, ať už ve škole nebo na výletě. A ruku na srdce, občas tak vypadají dodnes. Není to sice žádná tragédie, ale zkuste se nechat inspirovat pochoutkami, s kterými to jde i zdravě.

Všude dobře, v létě u vody nejlíp

Ať už vyrážíte na koupaliště nebo k jezeru, u vody se každý rychle vyčerpá. Obzvlášť potom děti, které skotačí na nafukovacích matracích a z vody je na dobré slovo nedostanete. Až je vyžene hlad, obejděte tentokrát stánek s hranolky obloukem a sáhněte do tašky pro vydatnou svačinu, která dodá potřebnou energii. Vsaďte na sendvič z celozrnného či žitného pečiva, namazaný tvarohovým sýrem, s krutí šunkou a pořádnou porcí zeleniny. Jakmile se ozve chuť na sladké, mějte připravený osvěžující vodní meloun, který dětem dodá potřebné cukry i vodu.   

S dětmi až na vrchol

Milujete turistiku a rádi do ní zapojujete i děti? Ačkoliv je pro ně tato sportovní aktivita bezpochyby ideální, ne vždy je v jejich očích zábavná. Abyste z výšlapu měli příjemný zážitek všichni, myslete na to, že dítě potřebuje mít jasný cíl. To však neznamená, že s ním musíte lámat rekordy. Během túry je třeba dělat pravidelné přestávky, které by měly zabírat zhruba polovinu času výšlapu. Mezitím, co budete při pauze pozorovat rostliny a zvířata, vytáhněte z batohu ovesné sušenky, které jsou ideální sladkou svačinkou. „Pokud se věnuje dítě nějaké sportovní aktivitě, vydá energii a tu je třeba společně s živinami doplnit,“ uvádí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková a dodává: „Určitě nezapomínejte dávat svačiny dětem po výkonu, např. banán, menší balení jogurtového nápoje, nebo menší porci kvalitních sušenek bez polevy.“

Prošlápněte se za dobrodružstvím

Výlet na kole patří mezi dětmi k těm oblíbeným. Jakmile odhodí balanční kolečka a jsou pány svých řídítek, dohoníte je jen těžko. Výlet na kole je často celodenní záležitost, a proto byste měli být vybaveni pořádnou zásobou energie. V batohu nesmí chybět ovoce, zelenina a dostatečné množství tekutin. I na sportovním výletě se však může stát, že vás přepadne na něco chuť. V tom případě vytáhněte z batohu lehkou svačinku od společnosti Emco v podobě tyčinek či ovesných sušenek. Za dobrodružstvím se dá dojet i zdravě.