Obchodník v obleku je nucen stopovat kvůli nedostatku benzínu.

Obchodník v obleku je nucen stopovat kvůli nedostatku benzínu. Zdroj: Documerica

Během ropné krize se zloději často uchylovali k vykrádání nádrží. Otec se synem na fotografii případné zájemce o jejich benzín jasně varují.
Sportovní rybolov na řece Columbii (duben, 1973).
Mount Rainer a průmyslová oblast v Tacomě (duben, 1973).
Portland v prosinci roku 1973.
Přístav Seattlu.
19
Fotogalerie

70. léta na americkém severozápadě: Nedostatek benzínu a přemíra kriminality

Projekt Documerica vymysleli v americké Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA) a jeho účelem bylo zdokumentovat stav přírody v tehdejších Spojených státech. S agenturou uzavřelo smlouvu na 70 věhlasných fotografů. Většina z nich si ale přidělený úkol vyložila po svém. Mezi scénami přírodních krás a znečištěných aglomerací tak nalezneme i obyčejné portréty a mnoho výjevů z každodenního života Američanů.

V naší galerii se zaměřujeme především na státy Oregon, Washington a Aljašku. Ropná krize 70. let dopadla na tuto oblast tvrdě. Benzín byl vzácností a obyvatelstvo podrážděné a frustrované. Masivní výstavba Aljašského ropovodu, který by problémy v regionu částečně řešil, sotva začínala. Měla navíc trvat několik let.

Ropnou krizi odstartovala v roce 1973 Jomkipurská válka. Koalice Egypta a Sýrie zaútočila za podpory dalších arabských zemí na Izrael. A to o nejvýznamnějším židovském svátku. Izrael nakonec po těžkých ztrátách v prvních dnech bojů vojensky zvítězil. Arabské státy ale vyhlásily embargo na země, jež měly Izrael ve válce podporovat. Cena ropy záhy vyskočila ze tří dolarů za barel na dolarů dvanáct. V USA byla situace ještě horší.

Jaký dopad to na život ve Státech mělo, můžete prozkoumat na přiložených fotografiích.