EY Světovým podnikatelem roku 2019 se stal americký start-upista a filantrop Brad Keywell ze společnosti Uptake Technologies

EY Světovým podnikatelem roku 2019 se stal americký start-upista a filantrop Brad Keywell ze společnosti Uptake Technologies Zdroj: Archiv

Světovým podnikatelem roku je Brad Keywell. Česko reprezentovala firma prodávající vybavení koupelen

Vítězem letošního světového finále soutěže EY Podnikatel roku byl na slavnostním ceremoniálu v monackém Salle des Étoiles vyhlášen Brad Keywell, generální ředitel americké společnosti Uptake Technologies, Inc. Soutěže se zúčastnilo celkem 761 podnikatelů, Brad Keywell byl vybrán z 57 národních vítězů ze 47 zemí a regionů, kteří se v Monaku utkali. Česko reprezentovali manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé společnosti Alca plast, s.r.o.

Firmu Uptake Technologies, která se zabývá vývojem prediktivního analytického softwaru, Brad Keywell (49) založil v roce 2014. V té době již ale nebyl žádným nováčkem, předtím úspěšně vybudoval šest firem (mimo jiné společnost Groupon), jejichž celková hodnota přesáhla 6 miliard amerických dolarů. Firma Uptake Technologies se stala nejrychleji rostoucím americkým start-upem, jemuž se v nejkratší době podařilo dosáhnout hodnoty 2 miliard amerických dolarů. Z původních 50 zaměstnanců vyrostla na současných 750. Spolupracuje s desítkami průmyslových podniků, jimž pomáhá zvyšovat produktivitu práce a efektivitu díky využívání umělé inteligence při zpracování provozních dat.

„Je to opravdu úžasný zážitek. Bylo nám velkou ctí reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže, která pomáhá zviditelňovat úspěšné příběhy a inspirovat ostatní podnikatele i širokou veřejnost. Chtěli bychom velmi poděkovat společnosti EY za skvělou organizaci celé akce,” sdělili své bezprostřední dojmy čeští vítězové soutěže Radka Prokopová a František Fabičovic zyze české společnosti Alca plast, která dodává sanitární techniku do celého světa.

A čím Češi zabodovali? „Mezinárodní porotu tito partneři v byznysu i osobním životě oslovili zejména svědomitým přístupem k rozvoji svého podnikání a celého oboru na zahraničních trzích a celoživotní snahou o tvorbu dobrého jména českých výrobků ve světě,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy. 

V létě 2019 vyhlásí společnost EY již dvacátý ročník této soutěže v České republice. Nominovat výjimečné české podnikatele lze již nyní na webových stránkách www.podnikatelroku.cz.