Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Facebook povýšil špehování uživatelů na další level: Nechají se sledovat dobrovolně a dostanou za to zaplaceno

O tom, jak Facebook sleduje své uživatele, kolují legendy. Ty se provozovatelé sociální sítě snažili často vyvracet.Facebook teď ovšem představil svou novou aplikaci Study, která v zásadě spočívá v tom, že se jako uživatel necháte od největší sociální sítě světa dobrovolně šmírovat. Uživatelé, kteří se do nové služby zapojí, budou s Facebookem sdílet informace o tom, jaké aplikace používají ve svých mobilních telefonech.

Projekt Study přichází několik měsíců poté, co firma kvůli kontroverzím v lednu vypnula aplikaci Facebook Research, zaměřenou na sledování chování uživatelů. Zmíněný program spoléhal na speciální certifikát, který mu dovoloval získat hlubší přístup k telefonům iPhone v rozporu s pravidly Applu.

Již počátkem tohoto roku provozovatelé Facebook oznámili svůj plán provádět výzkumy trhu založené na odměnách. Prvním krokem je reklamní kampaň na aplikaci Study, na kterou budete moci narazit při procházení webu. Uživatelé, kteří kliknou na reklamu, budou vyzváni k instalaci aplikace a registraci v programu. Podmínkou pro zapojení je telefon s operačním systém Android, neboť iOS neumožňuje aplikacím třetích stran přístup na takové úrovni, která je pro sledování potřeba. Součástí podmínek je také požadavek na minimální věk 18 let.

Co bude aplikace Study provádět? Primárně má sledovat, jaké programy a jak dlouho na svém telefonu používáte. Facebook tvrdí, že potřebuje „minimální množství informací k tomu, aby mohl vytvářet lepší produkty“.

Více se dozvíte v článku na webu Živě.cz >>>