Fotografie zveřejněná Američany ukazuje poškození japonského tankeru, následně zveřejněné video zabírá Íránskou revoluční gardu, jak odstraňuje nevybuchlou minu připevněnou magnetem.

Fotografie zveřejněná Američany ukazuje poškození japonského tankeru, následně zveřejněné video zabírá Íránskou revoluční gardu, jak odstraňuje nevybuchlou minu připevněnou magnetem. Zdroj: ČTK

Japonci před výbuchem tankeru viděli dva letící předměty. USA viní Íránce, ukázaly důkaz

Škody na japonském tankeru, který se stal pravděpodobně ve čtvrtek terčem útoku v Ománském zálivu, způsobily "dva letící předměty". Podle agentury Reuters to dnes uvedl šéf japonské společnosti Kokuka Sangyo, která plavidlo vlastní. "Posádka nám řekla, že viděla, jak cosi letí směrem k lodi. Pak nastala exploze, která v plavidle vytvořila díru. Někteří členové posádky později spatřili druhou střelu," prohlásil dnes na tiskové konferenci šéf společnosti Jutaka Katada.

Katada zároveň vyloučil možnost, že by tanker Kokuka Courageous, přepravující 25 000 tun metanolu, zasáhlo torpédo. O tom, že byla loď zřejmě torpédována, hovořil ve čtvrtek pronajímatel tankeru. Náklad metanolu je podle Katady v pořádku a plavidlu nehrozí potopení, takže se na něj posádka již vrátila.

Ve čtvrtek ráno byly poblíž strategického Hormuzského průlivu pravděpodobně napadeny dvě obchodní lodě, jedna patřila Norsku a druhá Japonsku. Norská loď dlouho po výbuchu hořela. Z obou lodí se podařilo evakuovat všech 44 námořníků.

USA: Za útokem stojí Írán

K incidentu se jako k útoku nikdo nepřihlásil, ale USA už odpovědnost připsaly Íránu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že o tom svědčí způsob provedení a použité zbraně. Teherán to rezolutně odmítl.

Americká armáda v pátek zveřejnila letecké záběry, které podle ní íránskou vinu dokazují. Na záběrech je podle USA vidět, jak íránské Revoluční gardy odstraňují z boku japonské lodi nevybuchlou minu připevněnou magnetem, která by podle Washingtonu mohla přinést důkaz proti Teheránu. Spojené státy poukázaly na to, že Írán již v minulosti minové útoky na tankery provedl.

Pod panamskou vlajkou

Šéf japonské firmy vlastnící poškozený tanker Katada uvedl, že posádka viděla v blízkosti plavidla ve čtvrtek večer japonského času (ráno SELČ) íránskou vojenskou loď. Japonský ministr průmyslu Hirošige Seko ale dnes odmítl komentovat americké stanovisko přičítající vinu Íránu s tím, že Tokio incident, k němuž došlo během návštěvy japonského premiéra Šinzóa Abeho v Íránu, stále prověřuje.

Katada si nemyslí, že by tanker byl napaden proto, že ho vlastní japonská firma. Loď je registrována v Panamě a plula pod panamskou vlajkou. "Bez podrobného zkoumání bylo jen stěží možné poznat, že tanker vlastní Japonci," řekl.