Komiks Skalpy

Komiks Skalpy Zdroj: Archiv

Obálky dvou nových komiksů, Skalpů 10 a Odznaku
Zvláštní agent Dash Zlý kůň dokázal vyváznout ze svého tajného působení v roli pravé ruky Rudé vrány s neporušeným životem a víceméně neporušenou duší.
Rudá vrána je sice ve vězení, ale přesto zná tajemství, které může Dashe potopit.
S naším světem manipuluje neviditelná síla. Jedinou stopou, již po sobě zanechala, je podivný žlutý odznak potřísněný krví. Odkud se vzal? Kdo ho tu nechal?
Znovuzrození hrdinů DC: Batman / Flash: Odznak (Flash)
7
Fotogalerie

Odznak za dokončení Skalpů. Jaký je nejlepší komiks, který v Česku vyšel?

Pokud čtete tento článek v den jeho vydání – tedy v sobotu –, měli byste být raději na Crweconu, což je komiksová akce, kterou pořádá vydavatelství, o jehož dvou komiksech se dnes dozvíte něco víc. Předně skončily Skalpy, nejlepší komiksová řada, která u nás kdy vycházela, a pak taky vyšel Odznak, superhrdinský cajdák s variantními obálkami, z nichž jedna je omezena na pouhých pět kusů.

Skalpy. Nejlepší komiks scenáristy Jasona Aarona, který u nás začal vycházet v roce 2014, se nedávno dočkal desátého, posledního dílu (i ten je v překladu Štěpána Kopřivy). Psali jsme o Skalpech, kdykoli jsme mohli, protože lepší příběh se v komiksu neobjevil už dlouhá léta.

Krvavá prérie a její růže

Kdesi v poušti leží rezervace Prérijní růže, vládl jí dobrý náčelník Lincoln Rudá vrána. Aby se měli všichni v rezervaci dobře a jenom nechlastali, nefetovali a nekurvili se za peníze z podpory, otevřel kasino. Teď budou mít na chlast a drogy všichni jeho zaměstnanci daleko víc peněz. Aby to nebylo tak jednoduché, přichází Dashiell Zlý kůň, což je agent FBI, který sice v rezervaci vyrostl, ale nenávidí ji skoro stejně jako sebe. Ten má dokázat, že Rudá vrána v 70. letech vraždil. V devátém dílu se to povede a ten desátý, Konec cesty, ukazuje, že všechno je jinak.

Jednoduše řečeno – takovou rudou jízdu zatím nenabízí žádný seriál (i když jsou Skalpy přirovnávány k Rodině Sopránových) a vám bude při čtení padat brada z toho, jak při dějových zvratech padají do pouštního prachu zuby protagonistů. Když ke skvělému scénáři přičtete expresívní kresbu R. M. Guéry, je to jasný tip na letní čtení!

Odznak za odvahu

O akci nakladatelství DC s názvem Znovuzrození jsme vás informovali asi před rokem. Batman, Flash, Superman, Wonder Woman a další dostali novou šanci – jako ostatně každých cca pět let – a vycházejí zase trochu jinak, aby mohli naskočit noví čtenáři. Ve skutečnosti to tak moc jinak není; vztahy mezi jednotlivými řadami jsou stále komplikované a zorientovat se chvilku trvá.

Ovšem nyní se konečně dostáváme k oné události, o kterou tu celou dobu jde. A která byla naznačena už v úvodním promokomiksu. Svět DC se propojí se světem Strážců Alana Moorea. Pochopitelně je to z důvodu zjednodušení celého univerza, že ano. A to se teď děje v crossoveru Batmana s Flashem, kteří hopkají časem na běhacím pásu, aby zjistili, co je ta všemocná síla, která změnila realitu a všechny ohrožuje.

Strážci hlídají Batmana

My všichni víme, že je to Dr. Manhattan, protože jeho modrou ruku poznáme na sto honů, ale Batman ani Flash to netuší! Jak to celé dopadne, se v Odznaku nedozvíte, vyvrcholení nastane až v knize Hodiny posledního soudu, ale komiks skvěle posloužil k jedné z nejzábavnějších akcí v komiksové branži v tomto roce.

Nakladatelství vyrobilo tři varianty obálky. Té s Batmanem i té s Flashem je dost. Ovšem ta, na které je napůl Batman a napůl Flash, se vyskytuje pouze v pěti exemplářích, které jsou (i s certifikátem) rozhozeny kdesi po republice. Poznat ji není možné – před všechny obálky je vložen měňavý obrázek a komiks je v celofánu. Dokud ho nekoupíte, nedozvíte se, jestli jste měli štěstí. Inu, je to zábava! A chystá se hned další skvělá akce – další knihy Znovuzrození vyjdou s obálkami českých komiksových kreslířů!