Jedna ze dvou ilustrací, kvůli kterým Facebook zablokoval společnosti Bohemian Taboo reklamu na její knihu.

Jedna ze dvou ilustrací, kvůli kterým Facebook zablokoval společnosti Bohemian Taboo reklamu na její knihu. Zdroj: Bohemian Taboo

Jedna ze dvou ilustrací, kvůli kterým Facebook zablokoval společnosti Bohemian Taboo reklamu na její knihu.
V knize ovšem mají být i odvážnější ilustrace.
Ilustrace z plánované knihy Bohemian Taboo Stories.
Ilustrace z plánované knihy Bohemian Taboo Stories.
5
Fotogalerie

Facebook zakázal reklamu české knihy o lidech, které spojuje téma erotiky a sexuality. Nahota přitom nebyla ve hře

Kniha Bohemian Taboo, se kterou se její tvůrci „mazlili“ dva roky a k jejímuž křtu chybí už jen podpora budoucích čtenářů na crowdfundingovém Hit Hitu, představuje zajímavé osobnosti, které se věnují neobvyklým a rozmanitým profesím. Spojuje je jedno zásadní téma – erotika a sexualita. A také stigmata, která jsou s jejím prožíváním spojována. Facebook ale to nejpřirozenější považuje za zhýralé. A jako samozvaný arbitr mravů zablokoval autorům knihy reklamu. A to i přesto, že použité obrázky neobsahovaly explicitní nahotu. Podívat se na ně ostatně můžete v naší fotogalerii.

Příběhy o vědkyni, historikovi, zakladateli pražské burlesky, zakladatelce organizace pro sexuální asistenci pro postižené, korzetiérce, páru psychologů se specializací na BDSM pozitivní klienty nebo třeba univerzitním profesorovi a mnoha dalších sepsali autoři Luboš Y. Koláček, Markéta Mathauser Malinová, Linda Urbášková, Markéta Lustigová a Michal Rejzek.

Právě Michal Rejzek je otcem celé myšlenky. Po 12 letech ve finančním korporátu se vypravil do světa a přivezl si z něj odvážný nápad – založit platformu Bohemian Taboo, která by nabídla sdílený prostor profesím zabývajícím se sexualitou a erotikou. A také těm, které tyhle neodpáratelně zásadní i příjemně pikantní motory lidské existence zajímají.

Erotika by neměla být strašák

Fotograf erotických snímků a PR manažer promotérské agentury Michal Rejzek by rád pomohl i těm, kteří trpí předsudky ohledně lidské sexuality, ať už z pozice stigmatizovaného, nebo zapšklého a pohoršeného. Přispět k tomu má mimo jiné i kniha Bohemian Taboo Stories, o jejíž vydání se teď pokouší prostřednictvím kampaně na portálu Hit Hitu.

Kampaň, kterou tvůrci propagovali prostřednictvím placené reklamy na Facebooku, poukázala na to, že zrovna Facebook by pomoc rozhodně potřeboval. Po pár dnech totiž reklamu, která poutala ukázkami erotického umění (navíc bez explicitní nahoty), nekompromisně zakázal. Stejně jako dlouhodobě a systematicky potírá veškeré náznaky sexuality. Jako by to bylo něco nečistého, za co bychom se měli stydět.

„Obávám se, že mnoho lidí o vážných důsledcích potírání veškeré nahoty a sexuality na veřejnosti a především na internetu ve skutečnosti moc nepřemýšlí. Dnešní doba je především o sdílení, o internetu a sociálních sítích. Lidé pak ale získávají i v běžném životě čím dál tím falešnější pocit, že na nahotě a erotice je něco špatného, pokud ji internet označuje jako nevhodný obsah. To potom vede k tomu, že se rodiče o sexualitě stydí s dětmi otevřeně bavit. Ve školách se, pokud existuje něco jako sexuální výuka, omezují spíš na strašení dětí negativy týkajícími se erotiky a sexu,“ říká Michal Rejzek.

A pokračuje: „Dětem a dospívajícím pak nezbývá nic jiného, než se tyto zásadní informace dozvídat z pornostránek nebo od kamarádů. Nikdo se s nimi nebaví o tom, že jejich tělo a osobnost má velkou hodnotu a že vztahy mezi lidmi jsou složité. Chybí jim komplexní pohled. Snáze pak podlehnou tomu, že aby se vyrovnali ostatním kamarádům, sdílí své intimní fotky na internetu nebo s neznámými lidmi, mnohdy s falešnými identitami. Místo abychom řešili skutečné problémy, které naše společnost má, si zjednodušujeme život tím, že vytáhneme kartu s nápisem ,ohrožování mravní výchovy‘ a tvrdíme, že zobrazování nahoty a erotiky je problém, který musíme řešit v první řadě. Tak to ale přece není. Nikoho z nás nepřinesl čáp. Existujeme jednoduše proto, že – až na výjimky početí z umělého oplodnění – naši rodiče prostě měli sex. Erotika má naopak zásadní, životadárnou schopnost. Neměl by to být strašák. Měli bychom o tom mluvit otevřeně, vzdělávat děti už od těch nejmladších, nebát se ukazovat historii a krásné, estetické erotické umění, které tu s námi bylo od pradávna.“

Proč se stydět za to, co nás dělá šťastnými?

Erotika a sex nejsou jen nějaké prasárničky. Tímto hlubokým a širokým tématem se zabývá řada nejrůznějších profesí, na nichž není vůbec nic lascivního. Například vědci z Laboratoře evoluční sexuologie a psychopatologie Národního ústavu duševního zdraví nebo třeba historici (Bohemian Taboo Stories obsahuje mimo jiné i kapitolu o spisovateli Luboši Y. Koláčkovi, autorovi knihy Sex a erotika v dobách Karla IV., která se stala bestsellerem). Erotika má také velmi blízko k umění. Designérka Anna Marešová navrhla například erotické pomůcky Whoop.de.doo, za něž získala řadu i mezinárodních ocenění. Výtvarnice a tatérka Katastrofé zase bez bázně a hany obtiskuje svůj vnitřní svět na papír.

„Kniha otevírá citlivé téma sexu očima lidí, kteří se nebojí projevit a otevřeně na toto téma mluvit. To vytváří zajímavý kontrast s tím, jak je sexualita vnímaná ve společnosti. Jsme obklopeni paradoxy, žijeme v době, kdy je ženské tělo brané především jako sexuální objekt, na povrchní pozlátka porna narážíme při každém kliknutí na internetu a zároveň je pro sociální sítě pohoršující odhalená bradavka. Ať se jedná o umění nebo výukový materiál, přirozené projevy lásky a nahota jsou na sociálních sítích přísně cenzurované. Toto smýšlení nás staví do role zloduchů, nutí nás stydět se za přirozené projevy lásky a základní potřeby a intenzivně nás v tomto ohledu deformuje. Tabuizování lidské přirozenosti vnímám jako velký společenský problém s dopadem na naší psychiku, což může vést až k různým patologiím. O svobodě projevu ani nemluvím,“ pobuřují výtvarnici Markétu Maříkovou alias Katastrofé pobouření internetoví cenzoři.

Podobně smýšlí i jedna ze spoluautorek knihy Markéta Mathauser Malinová: „Sexualita a vztah k vlastnímu tělu protkává jako vlákno celou historii lidstva v literatuře, umění i ve společenském přístupu. Kam se asi podělo? Přeťalo ho kresťanství, ale to už nám přece dávno nediktuje. Dokonce i v přiškrcené době hlubokého komunismu se na školách vyučovala sexuální výchova a partnerské vztahy. Učíme naše děti číst, psát a počítat, ale k čemu jim to bude, až v sobě budou dusit kreativní myšlenky nebo se budou stydět za to, co je dělá šťastnými, protože by si na ně kdosi mohl ukázat prstem?“

Lidská sexualita rozhodně není společensky nebezpečnější než korupce, podvody nebo třeba diskriminace. Navíc umí být nekonečně krásná a podnětná. Přesvědčit se o tom můžete právě v knize Bohemian Taboo Stories, jejíž vydání můžete podpořit prostřednictvím webového portálu Hit Hit.