Bulharská policie zatkla studenta, který po konverzi k islámu připravoval teroristický útok (ilustrační obrázek)

Bulharská policie zatkla studenta, který po konverzi k islámu připravoval teroristický útok (ilustrační obrázek) Zdroj: Profimedia

Evropané konvertují k radikálnímu islámu. Bulhaři zatkli studenta elitní školy, připravoval teroristický útok

Zdá se, že nastupuje nová vlna islámského terorismu, jehož hlavními aktéry již nejsou mladíci z přistěhovaleckých muslimských rodin, ale evropští konvertité k islámu. Nedávno došlo k zatýkání těch polských, kteří připravovali teroristické útoky, nyní bulharského konvertitu zatkla místní policie, která ho viní z přípravy teroristického útoku a sympatizování s organizací Islámský stát.

Podle webu rakouského deníku Kronen Zeitung k zatčení došlo v bulharském městě Plovdiv. Na mladého šestnáctiletého konvertitu a jeho radikalismus prý upozornili samotní rodiče. Udává se, že mladík k islámu konvertoval na základě informací z internetu a prostřednictvím internetu se i radikalizoval.

Policie u něj nalezla islamistickou literaturu a součástky k sestrojení nálože podobné náloži použité islámskými teroristy v Belgii, Francii a při teroristickém útoku na izraelské turisty v bulharském městě Burgas. Zadržený student navštěvoval jednu z elitních škol v Plovdivu.

Nadmíru inteligentní mladík

Na celém případu začali pracovat bulharští agenti bezpečnostních složek odpovědných za boj s terorismem a mladík je i pod pečlivým dohledem specializovaných psychologů, kteří se jej snaží zbavit radikalizace a vlivu islamismu.

Náměstek generálního prokurátora Ivan Geshev označil zadrženého mladíka za nadmíru inteligentního a celý případ prezentoval jako varování pro rodiče, aby dávali větší pozor před riziky a nástrahami radikální islamistické propagandy na internetu.

Podle bulharského webu Fakti.bg v televizním vystoupení ministr financí Bulharska Vladislav Goranov řekl, že byl od kolegů z bulharské kontrarozvědky (Státní agentura pro národní bezpečnost) varován před zvýšeným rizikem teroristického útoku v současné době.