Při svádění ženy nepodceňujte moc dezertu

Při svádění ženy nepodceňujte moc dezertu Zdroj: Pixabay

Na svádění reagují ženy lépe s plným žaludkem, tvrdí vědci. Nejvíc funguje sladké

Láska prochází nejen pánským žaludkem. Dobře najedená žena je milostným návrhům mnohem nakloněnější. A pokud jí naservírujete něco sladkého, bude k vašim romantickým impulsům ještě vnímavější – prokázala studie.

Výzkum vedený vědkyní Chen Wang z Massachusetts naznačuje, že sladká chuť romantiku dokáže značně umocnit. A to ještě před vytvořením vztahu. Hlavní vědkyně nadnárodní farmaceutické společnosti AbbVie v roce 2018 se svým týmem studovala dopad sladké chuti na vnímání slov ze sémantického hlediska.

Vycházeli přitom z předchozího výzkumu, ve kterém účastníci, kteří požili sladké, mnohem pozitivněji hodnotili tváře cizinců a považovali je za méně ohrožující. Sladká chuť evokuje příjemnost, vstřícnost a prosociální chování. Wang a Chen navíc zjistili, že mozek účastníků studie, kterým bylo podáno něco sladkého, zpracovával romantická slova rychleji než ta bez romantického podtextu. Sladkost na druhou je navíc podle vědců obousměrná. Romantické emoce činí sladkou chuť ještě sladší.

Nepotřebujete ani creme brulée nebo kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pokusným králíkům ve výzkumu vedeném doktorkou Dongning Ren z nizozemské Tilburgské univerzity navozovali vědci „sladký rauš“ čtyřmi minisušenkami Oreo, Fantou, Spritem a 7Up. Kontrolní podmínky pak jistilo šest lupínků Lays s octem a solí a destilovaná voda. Vědci tedy schválně použili pochutiny a nápoje, které nejsou zrovna stereotypně spojeny s romantikou.

Dle jejich zjištění účastníci studie hodnotili hypotetický vztah (na rozdíl od existujícího) mnohem příznivěji, když při tom zažívali sladkou chuť. Zároveň bylo dokázáno, že sladká chuť podporuje větší zájem o zahájení vztahu s potenciálním partnerem. Zvyšuje totiž hladinu dopaminu, který je „klíčovým biologickým substrátem vášnivé lásky“.

Ve studii nazvané Appetite (Chuť) vědkyně Alice V. Ely z katedry psychologie z Drexel University v Philadelphii zkoumala odezvu na romantické podněty u těch, kteří někdy drželi dietu. Spolu s kolektivem vědců porovnávala na základě vyšetření z magnetické rezonance aktivitu mozku u skupiny dietářů a standardních jedlíků během jídla i nalačno. Ti, kteří někdy drželi dietu, vykazovali při jídle zvýšenou odezvu v částech mozku souvisejících s odměnou. Zároveň jsou náchylnější ke zvýšení tělesné hmotnosti v budoucnu.

Vědci předpokládali, že ti, kteří v minulosti drželi dietu, jsou obecně citliví na podněty související s odměnou. Oběma skupinám předložili sbírku romantických snímků spolu s neutrálními podněty. Po jídle se dietářům ve větší míře aktivovala centra spojená s vnímáním a cíleným chováním. Když byli nalačno, reagoval na romantiku jejich mozek spíše ve vyšších frontálních oblastech, po jídle pak spíše ve střední spánkové oblasti. Podobně jako na romantiku reagovali pak na obrázky velmi chutných jídel.

Tento výzkum je v souladu s dalšími podobnými, které poukazují na překrývání mozkových reakcí na sex, drogy a jídlo. Nepodceňujte tedy moc jídla. A hlavně nezapomeňte na dezert!