The Jeremy Winston Chorale zahájí letošní festival Prague Proms.

The Jeremy Winston Chorale zahájí letošní festival Prague Proms. Zdroj: ČNSO

The Jeremy Winston Chorale zahájí letošní festival Prague Proms.
The Jeremy Winston Chorale zahájí letošní festival Prague Proms.
The Jeremy Winston Chorale zahájí letošní festival Prague Proms.
3
Fotogalerie

Jeden z nejlepších gospelových sborů světa, The Jeremy Winston Chorale, přijíždí do Prahy

V prosinci 2012 si tehdejší americký prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle objednali pro vystoupení v Bílém domě The Jeremy Winston Chorale, jeden z nejlepších gospelových sborů světa, a byla z toho velká sláva. Do sídla amerických prezidentů pak soubor zavítal ještě třikrát. A 21. června se společně s Českým národním symfonickým orchestrem postará o nevšední zahájení 15. ročníku hudebního festivalu Prague Proms v Obecním domě.

Gospelové sbory z různých koutů světa se začaly v České republice objevovat před téměř dvaceti lety. Některé byly vynikající, další jen průměrné. Teď ale přijíždí absolutní špička tohoto hudebního oboru. The Jeremy Winston Chorale byl založen v roce 2012 a ten samý rok vyhrál v kategorii gospel prestižní a největší světovou soutěž ve sborovém zpěvu, The World Choir Games v americkém Cincinnati.

Sbor Jeremyho Winstona se na festivalu Prague Proms objevil naposledy před třemi lety a kritiky i reakce diváků byly vesměs pozitivní. Zmíněný sbormistr a dirigent v jedné osobě ale tentokráte přiveze do Prahy na koncert, který se jmenuje Gospel!, jinou sestavu. Bude to čtyřicet muzikantů v čele s Merkellem Williamsem, sólový zpěv obstará LaVonte Heard. Podle odborných časopisů a webů je sbor v jeho současném složení známkou hudební výjimečnosti a nápaditých aranžmá.

Na pražském koncertu The Jeremy Winston Chorale uvede kromě jiného gospelové hity Anthem of Praise Richarda Smallwooda (několikrát nominován na cenu Grammy), Hosanna! Kirka Franklina, Every Praise  Hezekiaha Walkera nebo Even Me Michaela Reida.

Koncert Gospel! se uskuteční 21. června ve Smetanově síni pražského Obecního domu od 19 hodin.

Celý program festivalu najdete na stránce www.pragueproms.cz >>>