Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Andrej Babiš neustoupí. Ulici ani „mediálnímu lynči“. Nikdy!

Václavské náměstí plné demonstrujících odpůrců premiéra Andreje Babiše nepochybně nepotěšilo. Na druhou stranu by ale bylo naivní očekávat, že ho to obměkčí, donutí k ústupkům, či snad dokonce k rezignaci. Svojí jízlivostí vůči účastníkům protestů sice možná potěšil své skalní příznivce, s přezíravostí by to ale mohl přehnat u těch vlažnějších. A navíc se ukazuje, že začíná trpět i jeho důvěryhodnost.

„Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací,“ nechal se tento bratislavský rodák o víkendu slyšet během bratislavské bezpečnostní konference GLOBSEC. V tom, že o parlamentu a potažmo vládě se nemá rozhodovat na ulici, nýbrž ve volbách, s ním nepochybně souhlasí většina politiků.

Jenže historická paměť je potvora. A někteří si vzpomněli na slavný proslov premiérova někdejšího stranického kolegy z KSČ Miroslava Štěpána během demonstrací z listopadu 1989 o tom, že „neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být“. Což je vůči současnému českému premiérovi samozřejmě nespravedlivé, protože dneska naštěstí máme svobodné volby, ale dojem je holt dojem.

Stejně tak jako jeho pokus snížit význam zatím poslední demonstrace tím, že snižuje odhady organizátorů ohledně počtu účastníků. Jestli tam bylo 120 tisíc lidí, jak tvrdili organizátoři, anebo 70−90 tisíc, jak s odkazem na policejní odhady uvedl Andrej Babiš, sice rozdíl je, ale ne až tak drastický. Premiér tak jen bagatelizoval význam protestních hlasů, které ho vlastně svým způsobem dostaly k moci. Ale to byly jiné poměry…

Jako protiútok pochopitelné. Ostatně i nejnovější průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi, z nějž bylo citováno v nedělních Otázkách Václava Moravce, potvrzuje, že plný „Václavák“ ještě nic nemusí znamenat. Přes dvě třetiny dotázaných (69 %) uvedly, že demonstrace jsou jim v podstatě fuk, u jiné otázky se pak k jejich podpoře přihlásila jen asi třetina oslovených (34 %). Takže by se zdálo, že Andrej Babiš se trefuje do černého.

Jenže jedna věc je postoj k demonstracím a druhá názory na premiérovy činy. Z citovaného průzkumu se také ukázalo, že téměř dvě třetiny dotázaných nevěří argumentům, které zaznívaly v souvislosti s výměnou na postu ministra spravedlnosti – což je mimochodem jedno z nosných témat protestů. A navíc lehký pokles zaznamenaly i preference premiérova hnutí ANO, byť 27,5 procenta je stále solidních. Zvlášť vzhledem k tomu, co se kolem Andreje Babiše děje.

Ve vzduchu se vznáší obžaloba kvůli Čapímu hnízdu, k tomu ty demonstrace, a navíc nelibě vyznívající předběžné audity Evropské komise. Jsou ale lidé, na které se Andrej Babiš může stále spolehnout a kteří dění kolem premiéra dokáží nazvat pravými slovy. Například předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který ve zmiňované nedělní debatě ČT mluvil o „hysterii“ a „mediálním lynči“ předsedy vlády. „Já považuji za nešťastné, že tady vůbec vyvoláváme nějakou diskusi nad nějakým draftem,“ komentoval pak návrhy auditních zpráv. Asi nepřekvapí, že jejich obsah jej zklamal.

Ale vše je relativní… Ostatně, jak přiznal i Radek Vondráček: „Já jsem samozřejmě za ANO, tak asi těžko můžu být objektivní.“ Takže přinejmenším na domácí frontě klid.