Byrokracie: Stát zasahuje do všeho

Byrokracie: Stát zasahuje do všeho Zdroj: Profimedia

Jak konečně zrychlit stavební řízení? Jedna legislativní „drobnost“ by nás mohla vrátit mezi civilizované země

Délka stavebního řízení je v Česku velmi rozvleklá a tristní. Dle aktuálních statistik Světové banky dosahuje průměrná doba, za jakou získáte stavební povolení, v ČR neskutečných 246 dní. Pro srovnání – v Dánsku na vyřízení stavebního povolení stačí 64 dní. V rámci Evropy jsme na chvostu, což se ví již dlouho. Otázka zní: Co s tím? Jedno řešení mě napadá.

Délka stavebního řízení má mimo jiné neblahý vliv na cenu nemovitostí. Čím méně je dostavěno bytů a domů, tím logicky rostou i jejich ceny. Ostatně před každými volbami politici rázně slibují, že stavební řízení zrychlí. Dokonce to již „troubí do světa“ i třeba před komunálními či evropskými volbami, přestože ty se stavební legislativou nesouvisí. Sliby se slibují a voliči se radují. Nechci jen rozšiřovat řady reptalů, raději si dovoluji předložit stručný legislativní návrh na zrychlení správního řízení.

Jedním z nešvarů nejen stavebního řízení jako podmnožiny správního řízení jsou takzvané blanketní (prázdná) odvolání. Pro neprávníky připomeneme, že jde o takové odvolání, které účastník řízení sice podá včas v zákonné lhůtě, ale neobsahuje žádné důvody. Ano, vůbec žádné, jen odkaz že bude podání doplněno po lhůtě. Asi chápete, proč je účastníci podávají – prostě nestíhají lhůtu. Laik by si řekl: Nestíháš podat odvolání, tak máš smůlu. Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Nicméně dle většinové české soudní judikatury a doktríny platí, že správní úřady musí v případě, že odvolání neobsahuje (žádné) odvolací námitky, ale odvolatel požádá o stanovení lhůty k doplnění odvolání, takovou – de facto náhradní – delší lhůtu stanovit.

Takové prodlužování lhůt logicky zdržuje celý postup. Nejedná se jen o (náhradní) lhůtu samotnou, na rychlost řízení má nezanedbatelný negativní vliv i fakt, že takto se reálně podají i odvolání, která by jinak nebyla ve hře – a tudíž by se správní rozhodnutí již stalo dávno pravomocným. Odvolání má odkladný (suspenzivní) účinek, a rozhodnutí tedy není kvůli podanému odvolání pravomocné, tedy vykonatelné a realizovatelné. Netřeba dodávat, jak to zpomaluje celý proces.

Proto navrhuji: Zakažme blanketní odvolání. Čím dříve, tím lépe. Určitě by to prospělo rychlosti řízení. Nepopírám, že zejména právníci z neziskovek budou asi brblat. Vím, není to samozřejmě žádný legislativní všelék, ale drobný krůček k zefektivnění a zrychlení stavebního řízení by to dozajista byl, páni politici. Jak říká s oblibou prezident Zeman, je lepší zapálit malou svíčku, než neustále proklínat temnotu. Nebo ne?

Autor je právník.