Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří

Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří Zdroj: Viliam Buchert

Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří
Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří
Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří
Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří
Malta nabízí nepřeberné množství památek, dobré jídlo a typickou atmosféru jižního Středomoří
8
Fotogalerie

Na Maltu jezdí víc a víc turistů: 10 věcí, které byste o ní měli určitě vědět

Letní sezona je pouze na svém začátku, ale už dnes se ví, že jedním z letošních hitů ve Středozemním moři bude Malta. Malá země sestávající ze tří obydlených ostrovů (Malta, Gozo a Comino), oplývající ohromujícím množstvím historických památek a dobrým jídlem, se dostala v poslední době do centra návštěvníků z celého světa. Co zde můžete vidět? Jak se sem dostat a na co si dát pozor? Zde je 10 věcí, které byste měli před cestou vědět.

1. Co vidět

Pokud má Malta něčeho skutečně nadbytek, tak to jsou krásná kamenná města s úzkými uličkami, stovky kostelů, mnoho pevností i starodávné megalitické chrámy (Ħaġar Qim a Mnajdra). Na historii zde narazíte prakticky na každém kroku. Nejznámější památky najdete ve městech Valleta, Mdina, Rabat, Vittoriosa a ve Victorii, centru ostrova Gozo. Pozoruhodný je přístav ve městě Marsaxlokk nebo přírodní pobřežní nádhera Blue Grotto. Zcela výjimečná a fantastická je pak římsko-katolická katedrála svatého Jana Křtitele ve Valletě.

2. Kdy přijet

Na Maltu se dá přijet kdykoli, protože teploty jsou pro Středoevropany příjemné po celý rok. Hlavní sezona začíná už v dubnu, vrcholí v létě, ale pokračuje dál až do začátku listopadu. Zaručené je většinou slunečné počasí, to je jistota, na kterou se můžete spolehnout.

3. Ceny

Přestože Malta je typická turistická destinace, tak ceny se zde pořád drží na přijatelné úrovni. V restauracích a obchodech jsou ceny mnohdy srovnatelné s průměrně vyšší cenovou hladinou v Česku. Samozřejmě pivo je o něco dražší než u nás, ale to je prakticky všude na světě.

4. Bezpečnost

Pokud je na Maltě něco skutečně výjimečného, tak je to velká bezpečnost. Ostrovní státeček patří v současnosti mezi nejbezpečnější místa světa. K vážným zločinům zde dochází jen velmi zřídka. O něco komplikovanější je situace na silnicích, protože provoz je velmi hustý. Pokud si půjčíte auto, jezděte pomalu a opatrně, ostrovy jsou plné zatáček a často úzkých silnic. A pozor, jezdí se vlevo.

5. Co dodržovat

Malťané jsou příjemní a zdvořilí lidé, ale berte na ně ohledy, přestože turistům některé prohřešky tolerují. Je to například země se silně katolickou většinou, až 70 procent obyvatel zde chodí pravidelně do kostela. Ve svatostáncích buďte proto oblečení, jak se má, a hlavně nerušte Malťany při modlení, svatbách a křtinách, protože je velká pravděpodobnost, že na tyto akce zde při svých cestách narazíte.

6. Koupání a moře

Většina hotelů má svůj bazén a důvod je poměrně jednoduchý. Mnoho pláží je zde oblázkových či kamenitých, takže je dobré mít u sebe i obuv k vodě. Písečné jsou pláže například v Golden Bay a St. Thomas Bay na ostrově Malta a Ramla Bay na Gozu. Okolní pobřeží je na mnoha místech zajímavé pro potápění.

7. Co si dát k pití

Na maltských ostrovech najdete nepřeberné množství jakýchkoli nealkoholických i alkoholických nápojů. Za nejlepší místní pivo je považován Cisk (čte se Čisk) a velmi známý je maltský hořkosladký nápoj Kinnie, vyrobený z pomerančů a s příchutí bylinek.

8. Co ochutnat

Především je důležité vědět, že na Maltě dostanete jak v hotelích, tak v restauracích skutečně velké porce jídla, minimálně dvojnásobné od těch českých. I podle toho uvažujte při objednávce. Určitě vyzkoušejte aljottu (rybí polévka s česnekem), bragoli (hovězí roláda plněná kapary, olivami a vejcem, připomíná našeho španělského ptáčka) a národní jídlo stuffat tal-fenek (králík dušený na víně se zeleninou). Výborný je místní chleba. Naším tipem jsou pastizzi. Tyto taštičky z listového těsta dostanete všude, dělají se se sýrem ricotta, nebo hráškem i dalšími náplněmi. Jsou chutné a levné (kus za 40-50 centů). Prý vůbec nejlepší jsou z podniku Crystal Palace ve městě Rabat, kterému místní říkají tas-Serkin.

9. Jak se tam dostat

Pohled na mapu jasně vypovídá o tom, že z časových důvodů má na Maltu smysl pouze letět letadlem. Společnost Air Malta létá přímo z Prahy ve středu a v sobotu, jeden let týdně mají i České aerolinie.

10. Informace

Maltu zastupuje v Česku agentura Travel Advance, Vodičkova 20, Praha 1, telefon: 223 010 664, mail: office@travel-advance.com. Všechny podstatné informace pro turisty najdete na stránce Malta Tourism Authority.