Chcete etická vajíčka? Tak si je zaplaťte sami!

Chcete etická vajíčka? Tak si je zaplaťte sami! Zdroj: archiv

Soukromá firma dotuje podestýlková vajíčka. Pohodu slepic by ale měli platit jejich ochranáři, ne podnikatelé

Dotace a výjimky vždy škodí trhu a jsou podle mého ekonomickým zlem, narušují podmínky volné soutěže a lámou neviditelnou ruku trhu. Dosud jsme byli svědky dotování státem, nyní dochází ke kvalitativnímu zlomu. Soukromá firma dotuje zboží, jehož nákupem si ochranáři prokazují svou etickou vyspělost.

V diskusích o zákazech velkochovů slepic a především klecových chovů, kterých jsem se zúčastnil jako ochránce chudých dětí, co potřebují levná vajíčka, byla mým hlavním argumentem pro velkochovy vyšší cena masa i vajec z „slepice-friendly“ ekologických a wellness kurů zajišťujících farem.

Výrobek z továrny vyrábějící ve velkém – a velkochov je de facto továrnou v rámci živočišné výroby – je vždy levnější. Nyní se situace změnila, ale nemáme se proč radovat. 

Tisková zpráva potěšila drůbež

V emailu mi přistál dopis PR agentury, která se stará o firmu rohlík.cz. A já se nestačil divit: „Největší domácí online supermarket od prvního června nebude nabízet vejce z klecových chovů. Plně zaměřit se Rohlik.cz hodlá na nabídku vajec z podestýlek, v biokvalitě a z volného chovu. Podestýlková vejce navíc výrazně zlevní. Cenově tak budou vycházet stejně jako méně ekologická klecová vejce. „Přibližně před rokem jsme jako první prodejce prohlásili, že se těchto vajec zbavíme do konce roku 2019. Slib plníme předčasně, protože jsme na to provozně připraveni,“ řekl k tomu Olin Novák, komerční ředitel Rohlik.cz.“

Asi mají v Rohlíku kouzelný proutek, kterým zlevní dražší výrobu ekovajec, napadlo mě ihned. A četl jsem dál:

- Podle spotřebitelského výzkumu společnosti Response Now se 68 % procent zákazníků největšího domácího online supermarketu zajímá o to, v jakých podmínkách jsou zvířata chována.

- V současné době je v nabídce největšího tuzemského online supermarketu 17 vajec z podestýlkových a z volných chovů z celkových dvaceti typů.

- Obvykle vejce z podestýlkových chovů stojí o trochu více korun než z klecové produkce. Rohlik.cz se rozhodl právě tyto vejce výrazně zlevnit, aby stály stejně jako z klecových chovů.

To jako fakt?

Píárista Jiří Uhlíř, který zprávu rozesílal, dostal tři vteřiny potom, co jsem si výše uvedené řádky přečetl, můj zcela konsternovaný dotaz: „Má teď Rohlik.cz na ta ekovajíčka vůbec nějakou marži, nulovou marži, anebo tu cenu dotuje a má na podestýlkových vejcích zápornou marži?“

Pan Uhlíř odpověděl promptně: „Ohledně marží nemůžeme prozradit, ale co se týká snížení ceny na podestýlkových, tak ano dotujeme, abychom zákazníkovi nabídli alespoň jedny za srovnatelnou cenu.“ A bylo vymalováno, nelhal. Podíval jsem se na server obchodu. „Pohodová vejce velikost L 6ks - podestýlková 26,90 Kč. 4,48 Kč/ks.“ Jak říká pan premiér, n***atjako.

Plaťte si svou ušlechtilost sami!

Aby to nevyznělo blbě – já nekritizuju za ty dotace rohlík.cz. Je to jejich legitimní obchodní strategie a myslím, že jim u veganů, ochranářů práv slepic, hipsterů a příslušníků dalších postmoderních městských náboženství výrazně zlepší pověst, a nakonec i zvýší tržby. Jídlo si odpůrci týrání slepic nakupují online masově, jsou totiž ekologicky uvědomělí.

Nechtějí proto zatěžovat životní prostředí chůzí do supermarketu, ale nechají si jídlo dovézt domů z online obchodu autem. Zatím benzinovým, ale brzy budou vyžadovat k jejich přepravě elektromobily poháněné elektřinou z elektrárny, která smrdí a kouří tak daleko od místa hipsterova bydliště, že je mu to jedno. Já kritizuji realitu, kde si malá vlivová skupina aktivistů dokáže vyřvat, aby jim jejich lidskou dobrotu a mravnost platil někdo jiný.

I já jsem zastánce dobrého bydla slepic. I já považuji občany, kteří si kupují vajíčka a maso jen od slepic, které se měly před porážkou dobře, za uvědomělé a ušlechtilé lidi. Domnívám se však, že by si svou ušlechtilost a vysoké etické standardy směrem k drůbeži měli dotovat sami. Ano, je hezké, že ochranáři slepic nedají utržit provozovatelům velkochovů, kde se nemají slepice moc dobře. Ale podle mého názoru by si ten cenový rozdíl, o který je výroba ekovajíčka od šťastné slepice dražší, měli zaplatit sami, a rozhodně by jim neměla jejich vysoké mravní standardy dotovat komerční firma. Když chtějí být ochranáři ušlechtilí, ať si to zaplatí z vlastní kapsy.