Andrej Babiš ve vězení – ilustrační koláž.

Andrej Babiš ve vězení – ilustrační koláž. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Proč státní zastupitelství neposílá hotovou žalobu na Babiše za Čapí hnízdo k soudu? Děje se něco zlého!

Z Bruselu přišla už druhá nedefinitivní složka. Obě se anglicky shodují, že Babiš je ve střetu zájmů. Ale bude se čekat, až to za měsíc přijde česky, pak má Babiš dva měsíce na odpověď, to už jsme v říjnu. V Bruselu se tomu věnují v prosinci. Udělali pár škrtů, možná něco sem tam poopraví či doplní a pravděpodobně v únoru či květnu 2020 předloží do Prahy definitivní spis, z kterého vyplyne, že domácí orgány činné v trestním řízení požádají někdy po prázdninách v září či říjnu 2020 sněmovnu o vydání Babiše. Ta ho nevydá, nebo v lednu 2021 vydá. Orgány pak zahájí vyšetřování a za dva až tři další roky – tedy v roce 2024 – podají návrh na žalobu.

Jak dlouho utkví u státních zástupců, se ale neví. Mezitím už budou další volby, všechno bude jinak. Někdo statečný tento děj zrychlí o pět měsíců. S takovými kartami Babiš hraje. Může být zcela klidný a drzý podle libosti, v ruce má jen esa. Kdyby někdy začal soud, jeho konec bych optimisticky situoval do roku 2028.

Minulé trestní stíhání, to za podvod s Čapím hnízdem, už ty roky procedur má za sebou. V dubnu policie ČR poslala státnímu zástupci hotový návrh na žalobu. U něj návrh už měsíc a půl leží. Na co státní zastupitelství čeká, nevím. Státní zástupci jistě tuto superháklivou věc sledovali celou tu dobu s mikroskopem, dokonce museli policisty zaštítit před neověřenými útoky Babiše, žaloba na Babiše za Čapí hnízdo je snad proboha pořádně připravena k soudu. Proč ji tam státní zastupitelství ještě neposlalo? Co na ní dál zkoumá? Vždyť ji zná jak svoje vlastní boty. Otálení budí velkou nervozitu. Bacha, děje se něco zlého!