Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše

Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše Zdroj: Zbyněk Pecák

Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
49
Fotogalerie

Demonstrace na Václaváku: Dodá KSČM skutečné mrtvoly? A bude se práskač stydět?

Ve svém pohledu z 5. června se Zpětné zrcátko nastavilo synopsi dalšího dílu seriálu Ulice, jak by ho rádi viděli Andrej, Jan Skočnašpek, Velká Marie, Rudí Komančové, Ten, jenž se motá s vlky a ostatní protagonisté. Ukazuje se ale, že komparz má jinou představu. K jeho vzpouře nedošlo proto, že by komedianti nedostali honorář, měli potrhané kostýmy či na fermanu ve vrátnici není dost příštích štací. Jen už v takhle blbém kuse nechtějí hrát. 

Vadí jim, že publikum v jiných krajích je považuje za šmíru, a jsou tak vystaveni posměchu a opovržení. Pamatují, že hráli už lepší role v lepších kusech a odmítají být komparzem ve fraškách, kde hlavní role hrají Kašpárci, kteří pod svými rudými pelerínami s rolničkami skrývají kostýmy katů. Stále méně budí o tyto frašky zájem nejen zmlsané a snobské publikum ve městě. Už ani venkovské sály nebaví taškařice „Škrhola králem“ s jeho filozofií primitiva, kopajícího jiné do zadku.

Dosud trpělivým komediantům vadí, je-li principál podezřelý, že si čas od času hrábne nejen na scéně do vlasů, ale i v zákulisí do pokladny. Vadí jim, že místo odpovědí na otázky, které kladou, se za přibouchnutými dveřmi žluté maringotky ozývá jen křik: „Šak ste si mě vybrali!“ Ano, to je pravda! Pravda je ale i to, že tak, jako měli právo a možnost si principála vybrat, mají právo a možnost jej té funkce zbavit, pokud neplní sliby a lže. Stejně jako to udělal Švanda dudák, když prohlédl a zjistil, že Vocílka je lump.

Babišova neomluva

Zpětné zrcátko se před časem také zmínilo, jak bývá dojato pohledem na tváře lidí z Václavského náměstí listopadu 1989. Na svou řečnickou otázku, kam se ztratila síla víry, v těch tvářích tehdy napsaná, si odpovědělo sarkasmem, že zmizela ve chvíli, když lid zjistil, že bůček chutná líp než svoboda. Úterý 4. června 2019 ale jeho domněnku vyvrátilo znovu vlhkem pod víčky, ač stálo stranou a daleko od tribuny. Nešlo o dojetí z pocitu, že vítězství je blízko. Bylo to něco víc – dojetí z pocitu, že svoboda přece jen chutná víc než bůček, i kdyby byl z Kostelce.

Není divu, že premiér Andrej Babiš nese současný stav těžce. Komu by se líbilo být na náměstích ostrakizován a smýkán davem. Státníky se nestávají lidé bez určitého charisma nebo chcete-li bez charisma pro určité lidi. Nestávají se jimi ani submisivní introverti, ale extroverti se silným egem a touhou po moci i lásce davu. A takový premiér Andrej Babiš je.

Ztráta přízně mas je příčinou, proč dělá Andrej Babiš chybu za chybou a řítí se na kozlu rodea, aniž má otěže pevně v rukou. Jde o jeho zkratkové reakce, které nejsou schopni ukočírovat ani jeho úspěšní marketéři. V éře televize a sociálních sítí jako by Babišova reakce: „Je teplo, tak lidé chodí na koncerty!“, na 120 000 antibabišovských demonstrantů, vyšla z pera Cimrmanova soka, vídeňského prof. Fiedlera. Dobrá, stane se, proto večer poradci doporučili omluvu. Ale v příštím vystoupení premiéra Babiše již desetkrát zopakovanými floskulemií zazní: „…bylo to řečeno v jakési nadsázce a já se můžu, když tak omluvit…“.

To ale není omluva. „Řekl jsem to v nadsázce a emocionálním vypětí. Jsem si té chyby vědom a omlouvám se za to!“ To je omluva!

Prášek na odvahu

Mnohem hůř jsou na tom jiní, holt, každý podle svých schopností. Ministr životního prostředí, místopředseda ANO a bývalý manažer Agrofertu prohlásil: „Audit rozmetáme na atomy!“ Zpětné zrcátko si myslí, že odborné a právnické kapacity reprezentace EU nejspíš vědí, co posílají. Pravda, pokud by to bylo tak, jak říká, bylo by lepší mít Brabce v hrsti, než holuba na střeše. Na druhou stranu by ale dotyční právníci a odborníci nevedli Evropskou unii už v době, kdy ministr Brabec počítal na dvoře Agrofertu slepice.

Předseda socanů Nebojsa si nakonec na záchvat odvahy, v němž chtěl udělat převrat a vzít vše pevně do rukou, vzal prášek. Vše je tak v normě a jeho nekompromisní prohlášení: „Já neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde!“, citovaly přední světové agentury a deníky.

Komouš Filip se má stydět

Jeden z nejslavnějších udavačů, předseda komoušů Filip se s tím už vůbec nepáral. Nejdřív se rozčílil, že tu zprávu EU oficiálně dosud neobdržel. Svoloč, ta EU, co je to za pořádek, za dob RVHP členové Ústředního výboru komoušů dostávali zprávy vždy jako první! Takhle by se prý Filip mohl vyjadřovat k nějakému fejku.

„V právu platí“, řekl soudruh, „že nelegitimně získaný dokument není důkazem. Musel bych se stydět za sebe, kdybych se vyjadřoval k něčemu, co uniklo do médií.“ Bodejť! Soudruh předseda je celý život zvyklý vyjadřovat jen k tomu, co unikne z huby práskačovi. Ale v něčem pravdu má. Stydět se za sebe, to by mohl! Už dávno!  

      

Účelovka!

Ukazuje se, že i komouši jsou moderní stranou, která jde s dobou, a že jim nic není cizí. Ale to koneckonců platilo vždycky! KSČM na svém Facebooku sdílela post, ve kterém se odkazuje na to, že demonstrující na Václavském náměstí byli za účast placeni, a píše se v něm i to, že „sorosovci jsou na dalších akcích připraveni vytáhnout i skutečnou mrtvolu“.

Zpětné zrcátko je napnuto, která z politických mrtvol 21. století, přežívající ve fázi klinické smrti se na Letné objeví. Někteří členové ze stalinistického křídla se prý již přihlásili do výběrového řízení. Jedná se o ty, jimž se nepodařilo padnout za věc komunismu v třídním boji, v kubánské Zátoce sviní (nic osobního, soudruzi, jedná se o tradiční zeměpisný název), během Pražského jara, Listopadu 1989 či během některé žranice na sovětské, ruské, korejské a čínské ambasádě.  

Nakonec situace, jaké vymyslí jen život! Je veřejně známo, že jednou z úspěšných obchodních aktivit Andreje Babiše jsou kliniky asistované reprodukce. Zlí jazykové tvrdí, že tak vzal vytvoření voličské základny ANO do svých rukou. Teorie ovšem dostala vážnou trhlinu ve chvíli, kdy unikla zpráva, že premiérovým švagrem je muž jménem Martin Herodes! Nejde zas o nějakou účelovku?

A to je pro dnešek vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík