Káva, káva, káva...

Káva, káva, káva... Zdroj: Shutterstock

Pojďme zbořit mýty o kávě. Cévám vysoká spotřeba kávy neškodí, tvrdí přelomová studie

Pokud máte rádi hořký nápoj, který je povzbudivý a který se stal i sociálním fenoménem podobně jako cigareta nebo sklenka vína či pivo, můžete být v klidu. Podle lékařů totiž pětadvacet šálků kávy denně nepředstavuje pro cévní soustavu větší zátěž než jedna káva denně.  

Nepij tolik kávy, budeš mít problémy se srdcem. To je věta, kterou jistě mnoho z nás někdy v životě slyšelo. Nejčastější argumenty, proč se při pití kávy alespoň trochu omezovat, souvisely právě s cévním systémem a srdcem. Nyní se ale ukazuje, že káva nemá významný vliv na kornatění tepen. Uvedla to ve své rozsáhlé studii britská výzkumná organizace zaměřující se na choroby srdce British Heart Foundation (zkráceně BHF).

Některé z předchozích studií, které byly publikovány, se snažily prokázat opak. Nejčastější problém spojený s pitím kávy byl podle předchozích výsledků kornatění tepen a zvyšování pravděpodobnosti infarktu myokardu nebo mozkové příhody. Milovníci kávy byli skrze odborné studie varováni, aby přísun svého oblíbeného nápoje snížili.

Nejnovější studie byla prováděna na 8 tisících osobách žijících napříč Spojeným královstvím. Vědci respondenty vybírali podle jednoduchého kritéria: jak často pijí kávu. Vědci rozčlenili milovníky kávy na tři skupiny: první skupina pila kávu dál pouze jednou denně. Další skupina pila 1 až 3 šálky kávy denně a třetí pila více než tři šálky (někteří jedinci pili až 25 šálků denně, průměr této třetí „pijácké“ skupiny byl zhruba 5 šálků denně).

Výzkumníci se snažili odhalit příčinnou souvislost, která by postavila najisto, že ti, kdo pijí kávu více, mají větší sklon ke kornatění tepen. Nic takového se ale neprokázalo, naopak: ti, kdo pili kávu více, neměli o nic větší problémy, než ti, kdo ji pili méně. Zdravotní stav všech tří skupin byl srovnatelný. Účastníci výzkumu byli po celou dobu výzkumu pod pravidelným dozorem lékařů, kteří sledovali jejich zdravotní stav a především jeho případné změny. Studie vzala v úvahu i vedlejší faktory jako věk, kouření, zdravotní stav a fyzická kondice.

Ukázalo se tedy, že pití oněch 25 šálků denně nezpůsobilo horší následky než pití pouze jediného. Výsledky výzkumu byly podrobně prezentovány na panelu pořádaném Britskou kardiovaskulární společností.  „Je zajímavé, že ač je káva celosvětově populární nápoj, názory na její škodlivost se velmi liší,“ uvedl pro britský list Guardian doktor Kenneth Fung, který se na výzkumu podílel.

Je však třeba říci, že káva není zcela neškodná. Hlavní problém je v tom, že na ní vzniká závislost, a to poměrně snadno. Další problém může vznikat u osob citlivějších na kofein – ten může v extrémním případě, především u těch, kdo kávu běžně nepijí, způsobit srdeční arytmii.