Podceňovat význam názvů a symbolů, se nevyplácí

Podceňovat význam názvů a symbolů, se nevyplácí Zdroj: Blesk: Daniel Černovský a Alexandr Malachovský

Má stát nařídit Pirátům a komunistům, aby se přejmenovali? Nepodceňujme význam názvů a symbolů

Představte si, že byste si chtěli zaregistrovat Stranu zlodějů nebo Fašistickou stranu. Mám důvodné podezření, že by vám ji ministerstvo vnitra s největší pravděpodobností nezaregistrovalo. Nyní si možná klepete na hlavu. Proč by si někdo takový nesmysl chtěl nechat zapsat? Ovšem co jsou to vlastně piráti? Námořní lupiči. Piráti dodnes přepadají hlavně obchodní lodi, ale kradou a loupí i na pobřežích. A jak může legálně existovat v demokratickém právním státě strana s názvem komunistická? Komunisté zabili a okradli o dost víc lidí než všichni piráti světa.

Ponechme stranou kuriozitu, že v Evropském parlamentu pochází nejvíce pirátských poslanců ze země suchozemských krys, tedy z ČR, kde nemáme ani centimetr moře. Pokud tedy nepočítáme moře řepky. Někdo namítne, že prvotní cíl Pirátů byl, že obhajovali „krádeže v moři internetu“. Opět cítíme linku krádeží a loupeží, a možná proto jsou u části populace tak populární, patrně podprahově oslovují temné části našeho já. Nadto pokud občanovi ukradne někdo auto, tak si stěžuje, jak je policie neschopná, ale když někdo ukradne duševní vlastnictví – lhostejno zda film, program či třeba hudbu – tak je ve zdejším rybníčku většinou skoro za hrdinu.

Jednoznačně matoucí název

Oponent namítne, že dnešní Česká pirátská strana přece nemá v programu žádné krádeže a loupeže. Pak se nabízí otázka, z jakého důvodu má tak matoucí název? Nejde o klamavou reklamu? Neměly by se orgány veřejné správy nad tímto faktem zamyslet?

Kdyby si někdo založil třeba Stranu nekrofilů, ale v reálu by se zabýval něčím úplně jiným – třeba snížením daně z nemovitosti, také by mu politický subjekt na vnitru zaregistrovali? V souladu s rovností přístupu a zásadou legitimního očekávání by tak patrně učinit měli. Když se něco nazývá kachna, tak to má být kachna, ne pes nebo lehátko. Když je někdo pirát, tak má krást a loupit na moři či na internetu, a ne zasedat v parlamentu, ne?

Stejný metr pro nacisty i komunisty

Abychom pro Piráty nezapomněli na jiné „vejlupky“, na ty rudé. Dlouhodobě mi vrtá hlavou, jak může legálně existovat v demokratickém právním státě strana s názvem komunistická. Vždyť s komunistickými myšlenkami a režimy je v minulosti spojeno ještě více mrtvých než s nacismem a fašismem. Teď napíšu něco pravděpodobně šokujícího, ale dle této logiky by pak musela být dovolena například Česká strana fašistická nebo nacistická. Cítíte tu disharmonii a nerovnost v přístupu?

Samozřejmě ani v náznaku nevolám po povolování nacistických stran. Naopak bych velice suvítal, pokud by se opět otevřela diskuze o tom, zda by český stát neměl komunistům nařídit alespoň přejmenování. Ano, jde o symboliku, ale ta je leckdy důležitější než jsme si ochotni a schopni připustit. Ostatně blíží se 30. výročí sametové revoluce.

Autor je právník.