Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Twitter / Frank Hoppmann

Donald Trump
Angela Merkelová
Vladimir Putin
Donald Trump
Jack Nicholson
15
Fotogalerie

Merkelová, Putin i Trump ve tvaru, který si zaslouží: Německý karikaturista si nebere servítky

Ilustrátor Frank Hoppmann spolupracuje s časopisy Los Angeles Times, Stern, Sueddeutsche Zeitung i Rolling Stones. Má za sebou řadu mezinárodních výstav i ocenění. Ve svých karikaturách se zaměřuje především na německé (ale i světové) politiky. A dává jim co proto!

Frank Hoppmann se narodil v roce 1975 v Lingenu, nedaleko holandských hranic. Na Univerzitě aplikovaných věd v Münsteru vystudoval obor design se zaměřením na kresbu, ilustraci a tisk. Jeho absolventskou prací byl satirický, sociálně kritický soubor nazvaný „Milovníci likérů mají mnoho různých tvářů“, který zahrnoval 50 velkoformátových kreseb a 200 náčrtků opilých mužů a žen.

Po absolutoriu došlápl plnou parou na volnou nohu. Kromě spolupráce s médii a výstav po celém Německu i daleko za jeho hranicemi, začal sbírat ceny jako na běžícím pásu. Německou cenu Cartoonpreis pro nejlepšího karikaturistu získal poprvé v roce 2009. V roce 2017 si pak díky ceně Deutschen Karikaturenpreis pro nejlepšího německy mluvícího karikaturistu světa vykreslil 11 000 euro.

Porotce zaujal například jeho Donald Trump „vytékající z límce“ nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan s červeným kyblíkem na hlavě. Politici se v jeho nemilosrdném podání často podobají zvířatům. Však se také v jeho knize Animalism, kterou vydalo nakladatelství Verlag Antje Kunstmann v roce 2017, přidružili ke zvířatům, hercům, hudebníkům, sportovcům a filosofům nakresleným Hoppmannovým nezaměnitelným stylem. Geniální německý kreslíř tu zviditelňuje zvíře v člověku, zatímco jeho prasata a mouchy odrážejí to lidské v nich.

Jak by asi v jeho podání vypadali třeba Miloš Zeman nebo Andrej Babiš? A co takový Ivan Bartoš, Petr Fiala nebo Tomio Okamura?

Německé i světové politiky vyvedené nemilosrdnými tahy Franka Hoppmanna si můžete prohlédnout v naší galerii: