Takhle vypadá jedno ze zařízení na zkapalňování nebožtíků. Toto je od firmy Hilton's AquaGreen Dispositions.

Takhle vypadá jedno ze zařízení na zkapalňování nebožtíků. Toto je od firmy Hilton's AquaGreen Dispositions. Zdroj: Facebook

Zkapalňování nebožtíků by mohlo nahradit kremaci. Ve státě Washington bude již brzy legální

Washingtonský guvernér Jay Inslee podepsal zákon, který na severozápadě USA legalizuje nové techniky pohřbívání lidských ostatků – kompostování nebo třeba alkalickou hydrolýzu. Zákon plně vstoupí v platnost na jaře příštího roku a dá šanci firmám, které se takovým řešením zabývají.

Mezi takové společnosti patří například pohřební startup Recompose, který chce nabídnout proměnu nebožtíků na hmotu podobnou zahradnickému substrátu. Tedy v podstatě na hlínu plnou živin, kterou použijete třeba k zasazení stromu. Nový zákon umožní i rozklad ostatků pomocí alkalické hydrolýzy, která je stále populárnější. Tělo je v takovém případě umístěno do tlakové nádoby s vodou a hydroxidem draselným. Poté se zvýší teplota na 160 °C, avšak tlak zamezí tomu, aby došlo k varu. Během několika hodin chemický mix rozloží všechny měkké tkáně, které se promění v zelenohnědou neškodnou tekutinu bohatou na živiny.

O historii této metody i o tom, proč by mohla do budoucna nahradit kremaci, se dozvíte v článku na webu Živě.cz >>>