Geert Wilders v Praze

Geert Wilders v Praze Zdroj: ČTK

Twitter kvůli šíření nenávisti zablokoval účet krajně pravicového Geerta Wilderse

Twitter dnes kvůli šíření nenávistného obsahu dočasně zablokoval účet nizozemského krajně pravicového politika Geerta Wilderse. Poslanec, známý svými protiislámskými postoji, v místním tisku označil opatření za neuvěřitelné a uvedl, že mu společnost Twitter pohrozila trvalým zablokováním.

Příspěvek, která vedl k zablokování jeho účtu, se podle Wilderse týkal liberální centristické strany D66 a jejího čelného představitele Roba Jettena. Podle nizozemského tisku je Wilders označil za "hňupy, kteří nechávají otevřené hranice a importují více a více islámu, načež roní krokodýlí slzy kvůli následkům, jako jsou vraždy ze cti, ženská obřízka, terorismus a nenávist". Tweet už byl z Wildersova účtu odstraněn.

"Lidi, kteří mi vyhrožují smrtí, Twitter často toleruje, ale věcný tweet týkající se kolegy nikoliv. Šílené," sdělil kontroverzní politik nizozemské televizi NOS.

Wilders vede Stranu pro svobodu (PVV), která minulý týden propadla ve volbách do Evropského parlamentu. Získala pouze 3,5 procenta hlasů a do europarlamentu se v důsledku plánovaného přepočtení mandátů probojuje až ve chvíli, kdy Evropskou unii opustí Británie.