Babiš: Výrobky v ČR nesmí mít horší kvalitu

Babiš: Výrobky v ČR nesmí mít horší kvalitu Zdroj: ČTK

Marek Stoniš: Dotační žralok Babiš na mělčině? Ale kdepak…

Zveřejněné části auditu Evropské komise o možném konfliktu zájmů českého premiéra potvrdily to, co musí být zjevné i politickému laikovi: Andrej Babiš je kvůli svým firmám, především Agrofertu, ve střetu zájmů a měl by vrátit veškeré dotace, které od roku 2018 od Evropské unie dostaly.

V reakci na tuto informaci vypukla klasická Babišova kruhová obrana demagogických lží: Není to pravda, nic vracet nebudeme, je to předběžná zpráva, nemám s Agrofertem nic společného atd.

Takže: Větší ekonomický, mediální a politický konflikt zájmů, než ve kterém se pohybuje Andrej Babiš, si nelze představit. A je vlastně skandální, jak může Evropské komisi ověření tak zjevného faktu a vydání nálezu trvat několik let. Babiš přece osobně profituje ze zisku firem, o nichž jeho kabinet přímo i nepřímo rozhoduje – naposledy třeba tím, že jím řízené ministerstvo financí proplatilo sto miliónů korun na výrobu toastového chleba firmě Penam, patřící do Babišova holdingu. Což je podobně absurdní jako veřejně pronášená tvrzení premiéra České republiky, že pěstování řepky je v pohodě, protože ji mají rády včely.

Stejně tak v pořádku je tedy podle Babiše strategické rozhodnutí našeho kabinetu dotačně v příštích letech dále mohutně podporovat pěstování této plodiny, která ještě nikdy nikoho nenasytila, a pokračovat kvůli tomu v přeměně České republiky v zemědělskou nesoběstačnou kolonii, v níž kilo brambor stojí třicet korun a cibule pětačtyřicet. Kdyby z pěstování těchto základních zemědělských plodin profitoval Agrofert, to byste viděli, jakou jsme bramborovo-cibulovou velmocí!

Opozice navrhuje zahájit hlasování o nedůvěře kabinetu, dá se ovšem očekávat, že skončí podobně jako v předchozích případech. Koaliční partner by totiž v případě nových voleb skončil v nenávratném politickém propadlišti, další Babišovi podporovatelé – komunisté – si za podporu o „něco řeknou“ a taky „to“ od něj dostanou.

A Babiš? Jak dlouho trval audit Evropské komise, minimálně tak dlouhé bude jeho prověřování, vypracování právního stanoviska a poziční boj Agrofertu, lépe řečeno českého státu, o to, kolik a jestli vůbec nějaké dotace do Bruselu vracet.

Agrofert ani Babiše samozřejmě nic bolet nebude. Čerpat budou dále a jinde. Vše nakonec zaplatí český daňový poplatník z daní, o jejichž výši rozhoduje... No hádejte kdo?