Nigel Farage se patrně bude radovat z velkého vítězství v britských eurovolbách

Nigel Farage se patrně bude radovat z velkého vítězství v britských eurovolbách Zdroj: Profimedia

Rozvrat britské politiky pokračuje: Volby by vyhráli Liberální demokraté, druhý je brexitář Farage

Chaos kolem Brexitu, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie, postupně zcela rozložil politickou scénu království. Šéfka konzervativců a premiéra Theresa Mayová podala demisi a její strana hledá nového vůdce. Volby do Evropského parlamentu pak vyhrála Brexit Party politického bouřliváka Nigela Farageho. A podle posledního průzkumu renomované agentury YouGov by parlamentní volby dnes vyhrála strana Liberálních demokratů. Konzervativci a labouristé jsou společně až na třetím a čtvrtém místě.

Turbulence, které na britské politické scéně vyvolal Brexit, zdá se nemají konce. Vládnoucí Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové je rozklížená na několik frakcí a po demisi Mayové jí čeká hledání nového vůdce. Opoziční Labouristická strana je sice hlasitá v parlamentu, ale nedokáže prosadit nic zásadního. Tyto dva tradiční politické subjekty, které se léta střídají u moci, jsou zdá se největšími „oběťmi“ nezvládnutého Brexitu.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury YouGov by totiž parlamentní volby, pokud by se uskutečnily teď, nevyhráli ani konzervativci, ani strana labouristé, ale Liberální demokraté. Ti se ocitli na prvním místě s 24 procenty a jsou proti odchodu z Evropské unie. Na druhém místě je pak Brexit Party Nigela Farageho, která vyhrála nedávné volby do Evropského parlamentu. V parlamentním hlasování jí agentura YouGov přisoudila 22 procent možných hlasů.

O zcela netradiční třetí místo se dělí konzervativci a labouristé s 19 procenty, což je pro ně velmi slabý výsledek. Liberální demokraté přitom naposledy vedli podobný volební průzkum v roce 2010, kdy těžili z poměrně velké popularity svého předsedy Nicka Clegga.

Zvláštností také je, že současný vůdce Liberálních demokratů Vince Cable po porážkách v regionálních volbách nedávno oznámil, že ve funkci také skončí. Nový předseda strany má do funkce nastoupit v druhé polovině července. Ani to ale nezabránilo tomu, aby se ujala prvenství ve volebních preferencích.

Jak ale upozorňuje Anthony Wells, ředitel agentury YouGov, „průzkum spíše ukázal na postoje k Brexitu, než na obvyklou loajalitu k jednotlivým stranám“. Mohlo by se jednat i o dopad výsledků voleb do Evropského parlamentu, které skončili katastrofálně pro konzervativce (pouhých 8,8 procenta) a velkým neúspěchem pro labouristy (13,6 procenta). Situace se prý může opět razantně změnit, až se konečně vyjasní, co bude s Brexitem a až se stabilizuje Konzervativní strana.

Pokud by se britské parlamentní volby uskutečnily v řádném termínu, tak by to bylo v květnu 2022. Je ale možné, že na řadu přijdou při současném rozvratu britské politiky předčasné volby. Ostatně ty předchozí, v roce 2017, byly také v předčasném termínu.