Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Francouzský starosta nabízí Viagru zdarma, aby zvýšil porodnost. Chce tak zachránit místní školu

Starosta velikostně zanedbatelné francouzské vesničky Montereau jihovýchodně od Paříže na sebe v minulém týdnu strhl pozornost. Jean Debuzy vydal prohlášení, v němž mimo jiné zdarma nabízí „malé modré pilulky“ pro každého ze svých asi 650 občanů. Jinými slovy se Debuzy chystá rozdávat Viagru, aby zachránil místní školu před zavřením.

Vesnici Montereau, stejně jako řadu malých obcí trápí nejen všeobecný trend klesající porodnosti, ale i odliv obyvatel do velkých měst. Do místní školy chodí čím dál méně žáků, a tak jí hrozí zavření. „Vesnice bez školy je vesnicí, která umírá,“ říká Debuzy. Proto v minulém týdny vydal prohlášení, v němž, krom toho, že zdůrazňuje, že přivítá každého, kdo by se chtěl do Montreau přistěhovat, také slibuje, že zdarma poskytne svým občanům Viagru.

„Pilulky budou distribuovány každému páru mezi 18–40 lety, abychom jim umožnili početí, a tím zachránili dvě školy,“ píše se v usnesení v souvislosti se školou v sousední vesnici, kterou trápí podobný problém. Pokud se vám to celé zdá jako vtip, nejste daleko od pravdy. Debuzy tento dokument vydal, hlavně aby na vesnici, která za normálních okolností nikoho nezajímá, upoutal pozornost. Doufá, že díky tomu snáze sežene prostředky na záchranu školy.

Ke starostovi Debuzymu si od minulého čtvrtka, kdy slíbil rozdávat modré pilulky, pro svůj příděl ještě nikdo nepřišel. Zatím je prý nemá ani připravené. „Pokud bude třeba, zásobíme se,“ vysvětluje. Doopravdy má v záloze ještě racionálnější řešení, které zvažuje, a to jednorázové finanční odměny pro páry, které zplodí potomka. Akcí s Viagrou na sebe však chtěl strhnout pozornost francouzských médií, což se mu alespoň do jisté míry povedlo.

Jean Debuzy není jediným vynalézavým starostou malé obce. Například vesnice Gréalou na jihozápadě Francie, která čítá necelých 300 obyvatel, v minulém roce nabídla bydlení o rozloze 60 m2 rodině s alespoň dvěma malými dětmi, aby zachránila svou unikátní mateřskou školku. Akce skončila úspěšně. Podobně postupovala také obec Berrien v západním cípu Francie, která začala rozprodávat pozemky za euro na m2, a tím zachránila tamější školu.

Asi nejprovokativnější akce charakterem podobná té s Viagrou proběhla začátkem května v obci Crêtes-en-Belledonne na úpatí francouzských Alp. Do základní školy, které hrozí pro nedostatek žáků částečné nebo úplné zavření, zapsal farmář Michel Girerd svých 15 ovcí. Celou akci podporoval starosta, který byl přítomný při demonstraci, na níž Girerd dorazil s celou pětistovkou ovcí.