Chování kočky může souviset s osobností jejího majitele.

Chování kočky může souviset s osobností jejího majitele. Zdroj: iStock.com

Vaše chování zásadně ovlivňuje život vaší kočky. Funguje to podobně jako u dětí, zjistili britští vědci

Je vaše kočka nervózní? Seká drápky, kudy chodí, přejídá se, nebo se nejradši mazlí a přede? Může to souviset s vaší osobností, zjistil britský výzkum. Kočky totiž mají sklon napodobovat chování páníčků a reagovat na jejich povahu. K podobným výsledkům v minulosti došly i průzkumy zabývající se chováním rodičů a dětí.

Vzorce v chování koček a povahové rysy jejich majitelů se rozhodli porovnat výzkumníci z Lincolnské university a Nottingham Trent University. Zkoumali víc než tři tisíce takových dvojic, většina z nich žila ve Velké Británii. Páníčkům dali vyplnit podrobné dotazníky, které měly charakterizovat jejich osobnost, a zároveň se jich ptali na to, jak se chovají a jak prospívají jejich chlupáči.

Výsledky byly až zarážející. Připomínaly totiž výstupy z podobných průzkumů, které zjišťovaly, jak se chování a povaha rodiče promítne na dětech. V minulosti například vědci prokázali, že neurotická povaha rodiče může mít na dítě negativní vliv, co se týče tělesného i psychického zdraví. Celkově mu pak může snížit kvalitu života. Stejně je tomu u koček a jejich adoptivních „rodičů“.

Vliv na chování, povahu i váhu

Lidé, kteří měli vyšší skóre na škále neuroticismu, také spíše uváděli, že jejich kočka má problém s chováním – například že je agresivnější nebo úzkostlivější. Domácí mazlíčci neurotiků byli také častěji vystresovaní, měli chronická onemocnění nebo nadváhu. A vypadá to, že to funguje i opačně. Například lidé, kteří z testů vyšli jako velmi pečliví a svědomití, měli většinou méně úzkostlivé, méně agresivní a celkově přátelštější kočky. Nejspokojenější byly kočky jedinců, které výzkum vyhodnotil jako „milé a příjemné“. Právě jejich mazlíčci navíc většinou neměli problémy s váhou.

„Mnoho lidí svoje mazlíčky skutečně považuje za členy rodiny a vytváří si k nim úzkou sociální vazbu,“ vysvětluje Lauren Finkaová, specialistka na životní podmínky zvířat z Nottingham Trent University, která se na výzkumu podílela. „Není proto divu, že to, jak se zvířaty doma interagujeme a jak je vychováváme, je může výrazně ovlivnit. Na oba tyto faktory pak mají vliv zase naše osobnostní rysy.“

„Většina majitelů chce svým kočkám zajistit co nejlepší péči a podobné výzkumy by jim v tom mohly pomoci,“ dodala Finkaová. Samozřejmě to neznamená, že by si neurotičtí lidé zvířecího kamaráda neměli pořizovat. Odborníci na psychické zdraví (třeba i ti z Americké asociace pro léčbu úzkosti a deprese) to naopak doporučují.