Provincie Ťiang-su

Provincie Ťiang-su Zdroj: Herbert Stachelberger

Provincie Ťiang-su
Peking
Peking
Provincie Ťiang-su
Provincie Ťiang-su
42
Fotogalerie

Život po Maovi? Nahlédněte pod pokličku komunistické Číny na přelomu 70. a 80. let

Rok 1976 byl pro největší asijskou zemi v mnohém přelomový. Zemřel premiér Čou En-laj a Číňané upřímně truchlili. Zemřel i Mao Ce-tung a lidé rezervovaně truchlili. V galerii najdete sérii unikátních snímků, které ukazují život obyčejných lidí, jak vypadal po smrti velkého Mao Ce-tunga.

Z mocenského souboje o uvolněné pozice vyšel vítězně Chua Kuo-feng. Tomu se podařilo rozbít Gang čtyř, skupinu vedenou vdovou po Maoovi, bývalou herečkou Lan Ping, jež chystala státní převrat na základě zfalšovaného dopisu od zesnulého vůdce. Tím se zdála být opozice umlčena a Chua Kuo-feng hodlal plynule pokračovat v nastolené politice strany.

Po rozbití Gangu čtyř se ale do nejvyšší politiky mohl vrátit i odstavený Teng Siao-pching, který prosazoval strategii socialistické tržní ekonomiky. Uvnitř strany získával postupně podporu, až se z něj stal v roce 1978 faktický vůdce celé země. Právě tehdy přijíždí do Číny rakouský fotograf Herbert Stachelberger. Navštíví Peking, provincii Kuang-tung i Šanghaj. A nabízí tak unikátní pohled na transformující se Čínu. Jeho snímky si můžete prohlédnout v naší galerii.