Srí Lanka po teroristických útocích o Velikonocích

Srí Lanka po teroristických útocích o Velikonocích Zdroj: Reuters

Srí Lanka po atentátech: Turisté se opatrně vracejí, v Praze bude koncert na pomoc rodinám obětí

Kolem 260 mrtvých a více než 500 zraněných si vyžádaly teroristické útoky muslimských radikálů, které se odehrály 21. dubna na Srí Lance. Zatčeno pak bylo 150 osob a tato jihoasijská země se nadále nachází ve stavu napětí a nervózního očekávání, co bude dál. Pomalu se ale začali vracet zahraniční turisté (cestovní ruch je třetí největší položkou hrubého domácího produktu) a vláda se snaží situaci stabilizovat. Česká republika byla jednou z prvních zemí světa, která Srí Lance po útocích nabídla pomoc a 1. června se v Praze uskuteční i benefiční koncert, jehož výtěžek půjde na pomoc rodinám obětí atentátů.

Nejpodstatnější pro Srí Lanku bude, zda se podaří místním orgánům stabilizovat situaci, protože v důsledku atentátů se objevuje na některých místech napětí mezi jednotlivými náboženskými skupinami na ostrově. „Jsem přesvědčen, že Srí Lanka v této velmi těžké zkoušce obstojí a bude pokračovat v cestě posilování pluralitní společnosti a mírového soužití všech etnik a náboženských skupin,“ řekl pro reflex.cz Milan Hovorka, český velvyslanec v indickém Dillí, který je akreditován i pro Srí Lanku.

Čeští diplomaté ale v této souvislosti opět upozorňují naši veřejnost, že pokud jedou turisté individuálně do oblastí, kde nesídlí naše ambasády a konzuláty, a kde by se mohly objevit při pobytu vážnější problémy, ať se všichni registrují na webu ministerstva zahraničních věcí v systému DROZD. Ten umožňuje okamžitý kontakt či možné poskytnutí pomoci úřadů českým občanům. „Například v době útoků bylo na Srí Lance kolem 800 až 1000 českých turistů, ale v systému DROZD jich bylo registrováno necelých sto. Je to skutečně prospěšná služba českým občanům, kterou nabízíme,“ prohlásil Miloslav Stašek, státní tajemník ministerstva zahraničí.

Vzkaz teroristům

Závažnou otázkou pro turisty také je, zda je teď bezpečné na Srí Lanku cestovat, protože někdy se v médiích objevují informace o konfliktech mezi jednotlivými místními etnickými a náboženskými skupinami. „Bezpečnostní složky se snaží situaci zcela stabilizovat a turisté se pomalu vracejí. Na severovýchodě ostrova je v současnosti velmi dobré počasí a na většině míst panuje klid. Očekáváme proto, že letos přijede na Srí Lanku kolem 25 tisíc českých turistů, což by bylo až o 20 procent více než loni,“ říká Marek Němec, který je konzultantem srílanské vlády, majitelem cestovní kanceláře Siam Travel a provozuje na ostrově u města Trincomale rezort 108 Palms.

Návrat turistů do podobných zemí vždy významně pomůže především místní ekonomice i lidem, kteří jsou v cestovním ruchu zaměstnáni. Navíc se považuje za symbolický vzkaz teroristům, že život se nebude odehrávat v jejich zvrácené režii. Důležitá je ale i pomoc rodinám obětí nesmyslných útoků.

Benefiční koncert v Praze

Proto se v sobotu 1. června uskuteční v pražském hotelu Hilton benefiční koncert, na kterém vystoupí Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod vedením indického dirigenta Debashisho Chaudhuriho. Základní vstupné je 700 korun. „Je to alespoň symbolická pomoc rodinám obětí,“ popisuje záměr Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center, které jsou spolupořadatelem koncertu. „Vybrané peníze budou použity na léčení členů rodin obětí, ale i na jejich další aktuální potřeby,“ dodal Jakub Líčka, generální sekretář Charity Česká republika, další pořadatel akce.

Pokud by chtěl někdo přispět na účel sbírky pro rodiny obětí teroristických útoků na Srí Lance, Charita ČR zřídila speciální variabilní symbol č. 171 na účtu č. 55660022/0800, kam lze zaslat příspěvky a také si rezervovat lístky na sobotní benefiční koncert. Podrobnosti najdete i na stránce Charity.