Vojtěch Filip a Andrej Babiš – hlavní strůjci zdanění církevních náhrad

Vojtěch Filip a Andrej Babiš – hlavní strůjci zdanění církevních náhrad Zdroj: Profimedia

Spravedlnost nesmí mlčet – je dobře, že byly a budou podány ústavní stížnosti proti hanebné krádeži

Nedávné zdanění církevních restitucí nutno pokládat za krajně škodolibý až takřka zločinný zákonodárný akt. Mám za to, že je správné, že lidovečtí a občanskodemokratičtí senátoři podali ústavní stížnost na tento nehorázný kork.

Ke zmíněným pravicovým senátorům se přidali i senátoři z klubu Senátor 21 a co je pozoruhodné i tři senátoři zvolení za ČSSD. Ano, čtete dobře, zatímco oranžoví poslanci hlasovali pro zdanění, jejich kolegové z horní komory tento akt žalují u Ústavního soudu. A pak, že je v české kotlině nuda.

Stížnostní trojzubec

Dodejme ještě, že vlastní ústavní stížnost na zdanění církevních restitucí připravují i poslanci, podání své vlastní stížnosti slibují také senátoři z klubu STAN. Tři různé stížnosti sice na první pohled vypadají jako tříštění sil, nicméně v právu tato matematika naštěstí úplně neplatí.

Soud je patrně sloučí do jednoho společného řízení, takže se ve výsledku synergicky doplní. Nadto je zde pojistka, že kdyby některá ze stížností byla podána procesně špatně, další budou ve hře. Jistota je jistota. Nic na tom nemění ani to, že minimálně dvě senátní stížnosti připravují týmy předních českých právníků.

O co zde kráčí?

V neutuchajícím společenském a mediálním mumraji, kde se důležité informace stále více rozmělňují a následně zapadají do pěny dní, je dobré připomenout, proč je správné, že tyto ústavní stížnosti byly a budou podány.

Citované zdanění je především zákeřným atakem na spravedlnost a předvídatelnost našeho právního řádu. Kde zůstala zásada legitimního očekávání? Někdo vám ukradne auto, a když vám jej policie po letech vrátí, tak z něj půjdete zaplatit daň? Pokládáte takové počínání za normální, anebo dokonce za mravné?

Chceme zde retroaktivitu práva?

Obrovským faulem na obecné právní vědomí je fakt, že ústavní stížností napadené zdanění náhrad je retroaktivní! Poznamenejme, že nárok na výplatu náhrad vznikl již v roce 2013. A nemožno ho tedy jakýmsi právním kutilstvím perfidně „dodaňovat“ v roce 2019, to je přece proti zdravému rozumu!

Vím, že komunisté, kteří byli skutečným motorem tohoto zdaňovacího provinění, mají překrucování práva v krvi již po desetiletí, ale že se k nim přidali i některé další sněmovní strany, je pro autora této glosy obrovským zklamáním.

Čítankový dějinný cynismus

I středoškoláci vědí, že to byl právě komunistický režim, který církevní majetek de facto ukradl a následně s ním dlouhá léta po svém hospodařil a zpravidla hanebně zanedbával. Nyní „komanči“ chtějí danit to, co ukradli. Znáte větší ukázku dějinného cynismu? I z tohoto důvodu pokládám ústavní stížnosti za správné.

Soud soudů to snad rozsekne

Popravdě jsem velice zvědav, jak náš soud soudů, tedy ÚS, s těmito stížnostmi naloží. Za prvé chci vyslovit přání, aby je nezahrál alibisticky do autu z nějakých formálních či dokonce pseudoformálních důvodů, ale aby šel příkladně až na dřeň problému.

Za druhé mám stále důvěru, že ÚS rozhodne spravedlivě a řekne jasné NE! retroaktivitě práva a dále pak vysmívání se spravedlnosti, které ukuchtili především soudruzi sídlící v ulici Politických vězňů (dnes sídlo KSČM – další paradox).