Jaroslaw Kaczyński slaví drtivé vítězství své strany v eurovolbách

Jaroslaw Kaczyński slaví drtivé vítězství své strany v eurovolbách Zdroj: Profimedia

Výsledky eurovoleb: Kaczyńského strana Právo a spravedlnost drtivě vyhrála volby v Polsku

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského vyhrála nedělní volby do Evropského parlamentu. Podle výsledků, které dnes ráno zveřejnila státní volební komise po sečtení téměř 96 procent hlasů, vládní konzervativní formace získala 46,01 procenta hlasů, zatímco opoziční Evropská koalice 37,9 procenta.

Výsledky podle televize TVN 24 ukázaly rozdělení země: západ hlasoval pro opozici, východ – s výjimkou Varšavy – ovládla vládní strana.

Třetí příčku obsadila nová liberální strana Wiosna (Jaro) Roberta Biedroně, prvního polského politika otevřeně se hlásícího k homosexuální orientaci, kterou podpořilo 6,02 procenta voličů. Ostatní uskupení podle těchto údajů skončila pod pětiprocentním volebním prahem.

K volbám přišlo rekordních 45,4 procent voličů. Až dosud se v každých volbách do EP pohybovala polská účast do 25 procent.

Právo a spravedlnost získá více než polovinu europoslanců

V porovnání s minulými evropskými volbami si PiS polepšila, neboť v roce 2014 skončila s necelými 32 procenty druhá za tehdy vládní liberální Občanskou platformou (PO). Kaczyński to označil za úspěch, zároveň však za důvod k "tvrdé práci před parlamentními volbami", které zemi čekají na podzim.

Evropská koalice tvořená liberální Občanskou platformou, Svazem demokratické levice, lidovci, zelenými a formací Moderní ve většině průzkumů neztrácela na vládnoucí stranu mnoho a některé ji dokonce přisuzovaly vítězství. Podle šéfa PO Grzegorze Schetyny je už jen samotné utvoření takto různorodé koalice úspěchem a výsledek je pro opozici nadějí před podzimními volbami.

V EP je Polsko zastoupeno 51 poslanci. Více než polovina by podle odhadů měla připadnout PiS. Stávající vládu premiéra Mateusze Morawieckého čeká rekonstrukce vzhledem k nadcházejícímu odchodu několika ministrů do poslaneckých lavic ve Štrasburku a Bruselu.