Volební účast se v ČR může přiblížit k 25 procentům - ilustrační snímek

Volební účast se v ČR může přiblížit k 25 procentům - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:Daniel Černovský

Účast šla při evropských volbách nahoru. Kdo jsou ale procenta "navíc"? Čtyři možné scénáře

Zatím se z dostupných dílčích údajů zdá, že se volební účast v těchto eurovolbách v rámci celé České republiky může blížit až 25 %. To by znamenalo nárůst zájmu o volby o zhruba sedm procentních bodů oproti evropským volbám v roce 2014.

Nabízí se proto otázka, kdo jsou tito voliči, kteří před pěti lety zůstali doma, ale tentokrát jim evropské volby za účast stály?

Rýsují se čtyři možné odpovědi:

1. Jde o euroskeptiky, které rozohnila migrační vlna, a oni proto naslouchají návrhům Tomia Okamury na provedení Czexitu – odchodu ČR z EU. U voleb by tato možnost pomohla k nečekaně vysokému úspěchu SPD, která má ale na druhou stranu vždy velký problém zvednout své voliče v tzv. volbách druhého řádu, kdy nejde přímo o výběr vlády nebo prezidenta a tomu odpovídá i méně výrazná volební kampaň. 

2. Může se ale také jednat o příznivce Andreje Babiše, které mobilizovala poslední vlna demonstrací proti premiérovi, která proběhla krátce před volbami. V tomto scénáři by slavilo hnutí ANO a jeho šéf, který před volbami vyzýval své příznivce, aby volby nepodcenili, přišli ocenit úspěchy vlády a ukázali demonstrantům, kde stojí většina národa.

3. Mohl by ovšem platit i opak a může jít hlavně o odpůrce premiéra a voliče, kteří se obávají jeho narůstající moci či útoků na evropskou integraci. Tento scénář by pomohl opozičním pravicovým a liberálním stranám. Kdyby se mezi novými voliči jednalo hlavně o prvovoliče a mladé lidi, nejvíce by z toho profitovali piráti. Takový nástup mladých voličů ale podle dílčích informací z volebních místností, které hovořily o tom, že volí hlavně lidé starší a střední generace, příliš reálný není. 

4. Existuje ale ještě čtvrtá možnost, a to ta nejméně zajímavá. Kdyby se naplnila, znamenalo by to, že v procentech "navíc" jsou různé voličské skupiny zastoupeny zhruba rovnoměrně.

Který scénář včera a dnes u českých, moravských a slezských volebních uren skutečně proběhl, se ale dozvíme v neděli ve 23 hodiny po zveřejnění kompletních výsledků voleb.