Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) byl hostem pořadu Blesku Epicentrum

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) byl hostem pořadu Blesku Epicentrum Zdroj: Tonda Trans

Podpis od Karla Gotta aneb Podivný dvojí metr primátora Hřiba

Pražský primátor některá pozvání odmítá, jiná přijímá. Hledat v tom logiku je zbytečné, ale jeho příbuzná z toho má aspoň podepsanou fotku Karla Gotta.

Zdeněk Hřib (Piráti) se loni ostře vymezil proti pozvánce developerské firmy CPI Property Group do VIP salonku závodiště v Chuchli:

PozvánkaPozvánka|Facebook

Tehdy to bylo sympatické. Hřib tím dal otevřeně (a okatě) najevo, že se nenechá vtáhnout do klientelistického systému užívání zadarmo, které u politika vždy nutně vzbuzuje otázky, co za to bude štědrý mecenáš chtít. Kdyby to tak zůstalo napořád, měl by primátor body. Teď se ale zdá, že je všechno pošlapáno.

7. května byl v pražské O2 Aréně koncert Eltona Johna. Hřib se na něj vypravil, čímž se na nijak netajil. Lze to snadno dohledat v jeho veřejném kalendáři na webu Pirátů. Potíž je v tom, že Hřib si vstupenku sám neplatil. Hlas britského zpěváka si vychutnal z VIP lóže O2, kde ho u toho dokonce vyfotili:

Zdeněk Hřib na závodišti v ChuchliZdeněk Hřib na závodišti v Chuchli|Facebook

Hřib neušetřil právě malé peníze. Ceny lístků na koncert se pohybovaly v rozmezí 1990 – 4990 Kč. O ceně VIP lóže můžeme jen spekulovat, ale jistě byla násobně vyšší. Zcela logicky se tedy nabízí otázka, komu je teď primátor zavázán a jak nebo čím svůj “dluh” vyrovná.

Tuto otázku jsem panu Hřibovi položil. Odpověděl, že šlo o pozvání od organizace C-IN a spolku Prague Convention Bureau, která se zabývá rozvojem kongresového průmyslu v Praze. Hlavní město prý má zájem o spolupráci, protože se na tom dá vydělat a je to v zájmu města. “Připojil se k nám také Karel Gott, kterého jsem požádal o podpis jeho fotografie pro moji příbuznou,” uvádí primátor. “Do VIP salonku v Chuchli od CPI jsem nepřijal pozvání, protože jsem v tom nespatřoval přidanou hodnotu pro město,” uzavírá.

Na první pohled to má logiku. Kdyby byl ale Hřib důsledný, obě pozvání by buď přijal, nebo je obě odmítl. Praha by měla měřit všem stejně. Pokud má zisk z kongresového průmyslu, nesmí odmítat ani peníze od developerů. Navíc zaráží i příkrost odmítnutí pozvánky na derby v Chuchli. Pozvánka zaslaná primátorovi určitě není “obchodním sdělením”, ale spíš běžným projevem úcty k vedení města. Už proto, že developer Hřibovi přece nic neprodával. Nelze se tedy zbavit dojmu, že okaté zveřejnění odmítnutí a výhrůžky udáním Úřadu pro ochranu osobních údajů bylo jen siláckým gestem. Primátor se tím pokoušel vytvořit imidž neúplatného a nezávislého pistolníke ze Sedmi statečných. Nežijeme ale ve westernu ani ve foglarovce. Skutečný svět bývá složitější a roli v něm hraje spousta jiných zájmů, než vznešený boj za Velké dobro.

U politika je jednou z nejhorších vlastností šablonovitá kýčovitost a názorová nekonzistence. Hřib si účelově vybírá, kým se nechá zavázat a kým ne. Do zákulisí jeho rozhodnutí nevidíme. Musíme mu tedy věřit, že ve VIP salonku na koncertě Eltona Johna domlouval pouze a jen kšefty výhodné pro město a že z toho měl pouze a jen Gottův podpis. Tváří v tvář Hřibovu podivnému dvojímu metru nám nic jiného než víra nezbývá.