Děčínský primátor Jaroslav Hrouda a Andrej Babiš

Děčínský primátor Jaroslav Hrouda a Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Nové auto pro primátora Jaroslava Hroudu (ANO) byla jedna z prvních věcí, kterou nová děčínská radnice pořídila.
I na svém soukromém voze má děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) značku na přání.
Děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) si libuje v registračních značkách na přání
Děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) chce, aby ho lidé na ulici poznali
4
Fotogalerie

Že je Andrej Babiš populista? V jeho vlastní straně na severu Čech roste ještě větší zvíře

Není to tak dávno, co děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) vzbudil celorepublikový zájem a z velké části i posměch za to, že si na svůj služební vůz umístil espézetku PRI MATOR. Nyní budí zájem podruhé. Rada města pod jeho vedením odvolala úspěšnou ředitelku děčínského zámku a vypsala dost podivné výběrové řízení na její náhradu. To vyvolalo ve městě pozdvižení a téměř okamžitě vznikla petice na PODPORU odvolané ředitelky. A onu petici podepsal i primátor Hrouda. Ano, čtete správně, podepsal petici, která protestuje proti rozhodnutí jeho vlastní rady. Co má tenhle krok znamenat? Jde o zadní vrátka, trolling, nebo absurdní populismus?

To, že primátor Hrouda není Babišovým oblíbencem, dokázal předseda hnutí ANO i na celostranickém sjezdu v únoru v narážce na děčínského starostu: „Víte, jak často kritizuji kumulaci funkcí, zneužívání výhod, drahá služební auta – prostě papalášství. To se začíná objevovat i u nás. Primátorské espézetky, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi vybírají naše krajské organizace." Nyní to vypadá, že se Hrouda rozhodl na sebe opět upozornit, a dokonce svého šéfa v populismu předehnat.

Rada města Děčín vyhlásila 15. května, že se k poslednímu červnu rozhodla odvolat ředitelku děčínského zámku Ivetu Krupičkovou. Zároveň pak vyhlásila výběrové řízení na nového nástupce. Na první pohled se jedná o zcela legitimní krok vedení města, tak co je na něm tak špatného? Především to, že výběrové řízení trvá pouhých 14 dní a nový ředitel má nastoupit už 1. července. To je hodně krátká doba i na představení změn ve vedení instituce, která láká přes 60 tisíc návštěvníků ročně (a jejich počet stále roste). Dále je tu ten problém, že se výměna koná v plné turistické sezoně a odvolává se člověk, se kterým dosud město žádné problémy nemělo. Navíc nikde nebyl formulován důvod odvolání, ani co má mít nový šéf navíc. Vše je skryto jen do vágní formulace, že město má „jinou představu“.

Iveta Krupičková stojí v čele zámku od roku 2008. Od té doby se z ruiny, kterou devastovalo několik armád (včetně té sovětské), udělala jednu z nejnavštěvovanějších památek v republice. Dokončila se oprava celého objektu a sehnala se část původního vybavení. Průvodcovská služba odbavuje celoročně hned několik okruhů, konají se tu svatby, noční prohlídky, historické trhy a koncerty. Všechno tedy šlape. I přesto by město rádo někoho jiného.

„Za paní Krupičkovou je vidět spousta dobře odvedené práce, které si velice vážím, nicméně současné vedení města má zcela jinou představu o řízení této organizace. Potřebujeme manažera-ekonoma, někoho, kdo má tah na branku a dokáže zámek propojit s komerčním světem. Současná paní ředitelka je dobrá v tom, vytvářet umění, historii, volnočasové aktivity. Proto bych byl rád, kdyby zůstala v zámeckém týmu a mohla by to dělat dál,“ řekl k tomu primátor Hrouda.

Ředitelku chválí, ale chce někoho úplně jiného

Po tomto výroku se ale odhodlal k vpravdě schizofrennímu kroku – v jedné z kaváren podepsal petici, která vyjadřuje podporu ředitelce Krupičkové a formuluje obavy ze směřování zámku po jejím odchodu. Co to má jako být? Sedí v radě, která ji odvolala, chce ve vedení zcela jiný přístup a zároveň ji chválí? Nestojí si pan primátor za rozhodnutím vlastní městské rady, anebo jde o úplně nový level populismu, pro který se teď zavede nová jednotka, tzv. jeden Hrouda? Může to totiž mezi politiky vytvořit nebezpečný precedens. Začne teď Marta Semelová každý rok u hrobu Klementa Gottwalda cenit skrz zuby cosi o masovém vrahovi? Bude Miloš Zeman začínat každé své veřejné vystoupení omluvou? Vezme si Andrej Babiš letáček s nápisem „demise“ a postaví se příští týden na Václavské náměstí? Samé otázky!

Teď ale vážně, celé výběrové řízení působí tak, že budoucí ředitel zámku je už dávno vybrán a z respektované kulturní instituce a oblíbené turistické destinace se stane politická trafika. Primátor Hrouda vlastní v Děčíně asi 16 firem (sám při rozhovoru pro Reflex nedokázal všechny vyjmenovat) a mezi svými zaměstnanci má vymahače, sekuriťáky i dělníky. Bude proto potřeba ještě podrobněji sledovat, jaké firmy budou od zámku v budoucnu dostávat zakázky. A pokud petici podepsal pouze jako populismus a trolling, pak skutečně nezbývá než konstatovat, že samotnému Babišovi roste v okrese na severu velice zdatná náhrada a Marku Prchalovi budoucí zaměstnavatel.