Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover

Možná podoba vozítka Mars 2020 Rover Zdroj: NASA

Zaregistrujte se a vaše jméno poletí na Mars díky novému roveru NASA

NASA chystá další velký rover pro průzkum Marsu a už tradičně vyhlásila kampaň pro fanoušky kosmonautiky z celého světa. Na internetových stránkách NASA se můžete zdarma zaregistrovat a nechat své jméno poslat na rudou planetu. Po úspěšném vyplnění krátkého formuláře vám bude vygenerován certifikát. Vaše jméno bude následně nahráno na čip a ten umístěn na palubu roveru Mars 2020, který odstartuje k Marsu v létě příštího roku.

Po Sojourneru, dvou roverech MER (Spirit a Opportunity) a Curiosity je Mars 2020 už pátým roverem pro průzkum rudé planety. Odstartovat má v polovině července příštího roku a na Marsu přistát v únoru 2021.

Jako místo přistání byl vybrán kráter s pro nás velmi zajímavým názvem Jezero. O české reálie ale v tomto případě nejde. Název je odvozen od města v Bosně a Hercegovině. Marsovské krátery menší než 60 km se běžně pojmenovávají podle měst na Zemi. Na rudé planetě tak najdeme i Cheb a Tábor.

Mars 2020 se konstrukčně velmi podobá Curiosity. Některé jeho části byly vylepšeny a odlišné bude také vědecké vybavení. Naopak velmi podobný bude průběh přistání. Rover proletí atmosférou, odhodí tepelný štít, zpomalí pomoci padáku a následně bude na povrch vysazen pomoci jeřábu, jak můžete vidět na videu níže nebo v galerii.

Jakou další práci bude mít na Marsu rover? A proč s ním poletí také vrtulník? Dočtete si článek ZDE >>>