Video placeholde

Laco Déczi: Češi ví h*vno, Trump je nejlepší prezident. Arabové nic neumí, jsou to blbci

V roce 1985 emigroval. Nejdříve na sedm měsíců do Německa, kde čekal na příležitost dostat se do USA. Dnes Laco Déczi žije na předměstí New Yorku a i přes to, že je sám emigrantem, tvrdí, že Donald Trump, zastánce tvrdé protiimigrační politiky, je nejlepším prezidentem. Plný až těžko pochopitelných rozporů a ve svých jednaosmdesáti letech stále bouřlivák, takový je Laco Déczi. Legenda československé hudby, jazzový trumpetista, hudební skladatel a malíř. 

Přišel v teplácích, jak je jeho zvykem. Měl na sobě světlé tričko, o kterém jsem stále přemýšlela, zda není naruby. Byl milý, slušný, pokorný. A potom se zapnuly kamery…

Co má na srdci, to vytroubí

Laca Décziho letos do Česka přivedla dvouměsíční koncertní túra k novému albu Proton. Vystupuje v podstatě každý den, což je v jeho věku obdivuhodný výkon. Únavu byste na něm ale těžko hledali. Je otevřený bavit se o čemkoliv a říká zásadně to, co si myslí. Tak například během natáčení Prostoru X přede mnou, napůl Arabkou, prohlásil, že prezident Trump to myslí dobře, protože chce přijímat jen chytré lidi. A ne Araby. Ti totiž nic neumí. „Co umí? Mají pět manželek a válí se doma,“ říká naprosto otevřeně Déczi. 

Legenda s nástrojem legendy

Životní příběh našeho nejznámějšího trumpetisty, který se prosadil především v zahraničí, je bohatý na neuvěřitelné příběhy a také životní náhody. Jedna taková mu do ruky přihrála trubku s jen těžko vyčíslitelnou hodnotou. Laco Déczi hraje na nástroj, který vlastnil Clifford Brown. Tragicky zesnulý trumpetista byl podle Décziho nejlepším hráčem všech dob. 

Drsný, spontánní, energický

V rozhovoru mě hudebník několikrát uvedl do situací, během kterých jsem si nebyla jistá, jak správně zareagovat. A doteď vlastně nevím, zda se mi to povedlo. Ať už to bylo jeho naprosto spontánní prohlášení „ty máš docela dobrý prsa“, nebo příběh o tom, jak se seznámil s jeho současnou manželkou. S energií sobě vlastní popisuje, jak se po společně propité noci ona pozvracela a on následně pokálel. 

Laco Déczi je zkrátka svéráz a jak o něm napsal Tomáš Poláček, autor knihy Totálně vytroubený mozek, tak trochu hulvát…

Jak to má Déczi s alkoholem? Komu fandí v hokeji? Proč mu nepomohl Karel Gott? A jaký význam má název jeho posledního alba? Odpovědi najdete v novém dílu Prostoru X.