Sněmovní schůze začala minutou ticha za zabité v Bruselu.

Sněmovní schůze začala minutou ticha za zabité v Bruselu. Zdroj: PSP ČR

Omlouvání poslanců – šaškárna pokračuje. Z jednání Sněmovny se stále lze omluvit bez udání důvodu

Média tento týden uvedla, že počet neomluvených poslanců chybějících na jednání pléna od začátku dubna se výrazně zmenšil. Vyplývá to z dat organizačního odboru Sněmovny. Základ řádnějšího omlouvání českých zákonodárců nutno hledat ne v jejich nenadálém mravním osvícení, ale v novém zpřísnění pravidel. Z nich mimo jiné plyne, že každý člen dolní parlamentní komory má za dva neomluvené dny v měsíci přijít o půlku svého platu. A toho by si již doma všimli, kdyby živitel rodiny přivezl z malostranských paláců domů pouze padesát procent výdělku.

Občan se možná zaraduje, že konečně dopadlo „docházkové kladivo“ i na ty lenochody z parlamentu a oni teď mají stejné podmínky jako dělníci v továrně nebo úředníci. Zdání však klame, poslancům nyní stačí, že pošlou omluvenku bez jakéhokoliv zdůvodnění, ani nepotřebují navštívit praktického lékaře, který by jim musel vystavit neschopenku. Absentujícímu zákonodárci stačí pouze a jen zaslat e-mailem, že se omlouvá ze „zdravotních důvodů“, a je vymalováno.

A to není vše, před jednáním Sněmovny lze poslat omluvenku „z pracovních důvodů“. To je krapet jako z Cimrmana – omlouvám se z práce, jelikož pracuji jinde. A omluvený zákonodárce může v klidu odejít na předvolební mítink nebo třeba do své advokátní kanceláře či lékařské ordinace. Ale je oficiálně omluven, takže můžeme zaplesat, že poklesl počet absencí ve sněmovně. Dokonce nemusí uvést vůbec žádný důvod, jen napsat – omlouvám se, pane předsedo, ze zasedání. O tom se prostým lidem může jenom zdát, že?

Výhoda v předvolebním boji

Na věc lze pohlédnout ještě z jiného úhlu pohledu – v aktuálních volbách do Evropského parlamentu kandiduje i několik poslanců z české Sněmovny, to není samozřejmě zakázané. Ale kde je férová předvolební soutěž, když si jeden kandidát musí brát dovolenou nebo neplacené volno ze své civilní práce a jiný (ano, mířím teď na naše národní zákonodárce) si může „kampaňovat“ ve své pracovní době. Ideálním kandidátem, který se může postavit stávajícím politikům, je asi jen starobní důchodce, který má na kampaň dostatek času, pokud mu rodina nenařídí péči o vnoučata nebo zahradu.

Aktuální stav, kdy ve Sněmovně stačí omluvenka bez jakéhokoliv odůvodnění či doloženého relevantního potvrzení (například od lékaře), je neblahý. Připomíná příslovečné „vlk se nažral a koza zůstala celá“. Pokud se již Sněmovna vydala směrem zpřísňování docházky, neměla by zůstávat na půli cesty.

Na závěr musím zmínit, že není ani tak důležité, kdo toho kolik ve Sněmovně odsedí, ale kolik tam udělá užitečné práce. A u některých poslanců by možná bylo i lepší, kdyby svou nepřítomnost snad i navýšili.

Autor je právník.