Patrick Ulman a Zdeněk Kremláček jako duo Hybrids Crew

Patrick Ulman a Zdeněk Kremláček jako duo Hybrids Crew Zdroj: Facebook

Chcete na Colours vlastní vystoupení? Navštivte workshopy, učit bude i Patrick Ulman z Talentmánie

Pokud chcete na Colours nejen vstřebávat vjemy a zážitky, ale také se něčemu přiučit, jako každý rok se můžete zúčastnit řady zejména tanečních workshopů. Paleta žánrů a stylů bude velice různorodá: flamenco, swing, hip hop, západoafrické tance, ale i originální fúze stylů finalisty soutěže Talentmánia Patricka Ulmana a jeho nezapomenutelného electric boogie. Tanec jde však ruku v ruce s hudbou – přidat se můžete třeba i ke kurzu bubnování s hudebníky z Tichomoří.

Výčet tanečních stylů, které se budou letos ve vítkovickém areálu vyučovat, vypadá na první pohled cizokrajně. Řada tanečních company má však spojitost přímo s Ostravou nebo alespoň s Českem. Asi nejzajímavějším mixem je taneční skupina BATOCU, která bude za zvuků afrických bubnů představovat západoafrické tance. Ve skupině spolu působí jak čeští, tak afričtí tanečníci a u jejího zrodu před bezmála dvaceti lety stála Češka Monika Rebcová.

Monika Rebcová, absolventka taneční katedry HAMU, je v českém tanečním světě známá jako představitelka afro dance. Absolvovala jak stáže současného, tak i afrického tance, což reflektuje její snahu o propojení evropských a afrických kulturních kontextů. Právě syntézou contemporary dance a tradičních afrických stylů vznikají opravdu pozoruhodná díla. O tom se můžete přesvědčit třeba během představení Nio Farr (v senegalském jazyce Wolof Jsme spolu), které nyní uvádí pražské studio Alta.

Electric boogie, latina i swing v jednom areálu

Dalším pozoruhodným tanečníkem, který bude předávat festivalovým hostům svůj um, je již zmíněný Patrick Ulman. Nenechte se zmást tím, že se proslavil díky elctric boogie. Ulman má klasické baletní vzdělání, studoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě a jako člen baletního souboru Národního divadla moravskoslezského si zahrál třeba ve skvělém, moderně pojatém představení Chaplin. Jeho workshop Let’s Dance slibuje nespoutanou taneční párty na pomezí stylů pro amatéry i vášnivé tanečníky.

Latinu do festivalového areálu přinesou členové hudebně-tanečního uskupení Flamenco minor, které je rovněž z Ostravy. Podstatu umění, které nespočívá jen v hudbě a tanci, nýbrž je i životní filosofií, se pokusí předat dva hudební a jeden taneční umělec. Kytarista Alan Grezl studoval hru na svůj nástroj přímo ve Španělsku.

Swingové kroky, které se v současnosti díky electroswingu vracejí na taneční parkety, bude učit tanečnice, která si říká Stell the Hepcat. Lekci doprovodí DJ Max W., který už se objevil na jednom pódiu s takovou electroswingovou hvězdou, jakou je Parov Stelar. Výčet festivalových workshopů je však ještě mnohem delší.