Mohamed Megahed

Mohamed Megahed Zdroj: Archív

Hvězda Reflexu: Egyptolog Mohamed Megahed aneb Muž, který nalezl královnu

V lednu jsme odstartovali celoroční projekt Hvězdy Reflexu. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Na konci roku hodláme naše „celebrity“ shromáždit na jednom místě, poklonit se jim a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samozřejmě nebudou chybět.

Čeští egyptologové dosáhli mimořádného archeologického úspěchu. Učinili objev tak zásadní, že kvůli němu egyptský ministr pro památky uspořádal konferenci přímo na místě nálezu. Češi dokázali během náročné výpravy určit, komu nedaleko pyramidového komplexu krále Džedkarea patřila hrobka vybudovaná pro královnu Setibhor, jež žila na konci 5. dynastie na sklonku Staré říše.

Setibhor je jméno, po němž vědecké expedice v Egyptě marně pátraly po celá desetiletí. Dosud neznámou manželku krále Džedkarea se nyní povedlo objevit archeologickému týmu pod vedením Mohameda Megaheda, jenž je členem Českého egyptologického ústavu.

„Dosud byla identita této královny neznámá a odborníci se domnívali, že musí jít buď o Džedkareovu matku, nebo manželku,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Mohamed Megahed. Královnino jméno a její tituly jsou vytesány na sloupu z červené žuly, který se nachází v nově odkrytém vstupu do jejího pyramidového komplexu. To, že jde o objev, jenž patří k tomu nejlepšímu, co se v posledních letech na pyramidových polích odehrálo, potvrdil i ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.