Miloslav Kala

Miloslav Kala Zdroj: Profimedia.cz

Hvězda Reflexu: Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala a jeho obžaloba babišovského státu

V lednu jsme odstartovali celoroční projekt Hvězdy Reflexu. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Na konci roku hodláme naše „celebrity“ shromáždit na jednom místě, poklonit se jim a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samozřejmě nebudou chybět.

„Máme zauzlovaný stát,“ prohlásil na tiskové konferenci k výroční zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu jeho prezident Miloslav Kala. Výstižně shrnul text, v němž se praví, že český stát utrácí neefektivně, přičemž má peněz dost. Konstatuje se zde, že neumí dokončit dálniční síť, není schopen reagovat na věci typu kůrovcová kalamita a neřeší zvětšující se sociální rozdíly uvnitř republiky.

Několik desítek stran textu je tak obžalobou babišovského způsobu řízení státu, který měl být lékem na všechny výše kritizované jevy, ale nakonec je pouze prohloubil. Kalův úřad zareagoval, přestože premiér Babiš už NKÚ dlouho vyhrožuje a volá Kalu k odpovědnosti. V osobě Miloslava Kaly našel Nejvyšší kontrolní úřad důstojného nástupce Lubomíra Voleníka, jenž dal v devadesátých letech této instituci vysoký kredit.