Tisíce lidí stály v dešti frontu, aby malého Oscara zachránily.

Tisíce lidí stály v dešti frontu, aby malého Oscara zachránily. Zdroj: Profimedia

Pětiletý Oscar Saxelby-Lee.
Oscar Saxelby-Lee oslavil páté narozeniny s rodiči.
3
Fotogalerie

Pět tisíc lidí stálo v dešti frontu, aby pomohli zachránit chlapce s rakovinou. Příběh má šťastný konec

Když pětiletý Oscar Saxelby-Lee z Worcesteru onemocněl akutní lymfoblastickou leukémií, zhroutil se jeho rodičům svět. Dobrovolníci, kterým nebyl osud jejich malého synka lhostejný, jim ho vystavěli zpět. Na začátku letošního března stálo 4855 lidí v dešti dlouhou frontu, aby mohli darovat kostní dřeň, a zachránit tak Oscarovi život. Jejich úsilí nebylo marné.

Když se Oscarovi začaly loni o Vánocích objevovat po těle nevysvětlitelné modřiny, mysleli si rodiče zpočátku, že jde o anémii. Po krevních testech byla ale jejich roztomilému synkovi diagnostikována agresivní forma akutní lymfoblastické leukémie. Pokud by se nenašel kompatibilní dárce kostní dřeně do tří měsíců, jeho šance na přežití by vážně poklesly. Začal boj s časem.

Milionkrát lepší než vítězství v loterii

Kmenové buňky Oscarových rodičů bohužel nekorespondovaly s ohroženými buňkami jejich syna. Základní škola Pitmaston ve Worcesteru, kam Oscar chodil do přípravné třídy, proto vyhlásila akci na záchranu svého žáčka. Že dorazí zhruba desetina všech způsobilých dárců (od 16 do 55 let) z téměř stotisícového Worcesteru, nikdo předem nečekal. Studenti z celé školy pak zajišťovali hladký průběh akce.

Rekordní úsilí potenciálních dárců přineslo své ovoce. A to i přesto, že najít pasující kmenové buňky není vůbec jednoduché. „Je opravdu těžké najít shodu, je to v podstatě jako vítězství v loterii,“ poznamenala pro BBC Sarah Greyová, mluvčí charitativní organizace DKMS, která celou akci zaštiťovala.

Mediální ohlas celé akce povzbudil tisíce dalších lidí po celé Británii, aby se připojili do Registru dárců kostní dřeně. Nakonec se podařilo najít tři dárce se shodnými kmenovými buňkami. „Je to milionkrát lepší než vítězství v loterii. To ho zachrání,“ řekla se slzami štěstí v očích Oscarova matka Olivia Saxelby.

Oscar následně absolvoval čtyři dny radioterapie a ochrannou izolaci. Jeho imunitní systém byl totiž značně oslaben. Po zjištění, že se jeho tělo dokáže poprat s nezralými buňkami, mohlo být přistoupeno k transplantaci kostní dřeně.

Akutní lymfoblastická leukemie (ALL) nejčastěji útočí mezi 2. a 5. rokem života. Onemocnění vzniká v kostní dřeni a díky velmi dobrému zásobení dřeně cévami se šíří do všech orgánů a tkání. Po napadení zdravých buněk dojde k mutaci genetické výbavy buňky. Prvním projevem nemoci často bývají recidivující infekce doprovázené horečkami. Některé děti trpí stěhovavými bolestmi kostí a kloubů. Po prvotních příznacích může velmi rychle dojít k život ohrožujícímu multiorgánovému selhání. Někdy se ale nemoc rozvíjí pomalu s velmi nespecifikovatelnými příznaky. Akutní lymfoblastická leukemie tvoří čtvrtinu dětských nádorů a je tak nejčastějším maligním nádorovým onemocněním v dětském věku. Léčí se chemoterapií a u těžších případů transplantací kostní dřeně.