Otázky Václava Moravce, neděle 19. 5. 2019 - ilustrační snímek

Otázky Václava Moravce, neděle 19. 5. 2019 - ilustrační snímek Zdroj: Repro ČT

Petr Pešek: Žádné porušování slibů. Věci se prostě vyvíjejí a ANO to chápe

Jednou z nejzákeřnějších novinářských zbraní při rozhovoru s politikem je konfrontace s jeho dřívějšími výroky či sliby jeho strany. Mnohdy je to nespravedlivé – spousta lidí si ani nepamatuje, co říkali předchozí den. Jenže na politiky se – možná opět nespravedlivě – kladou vyšší nároky. O to více ocenění zaslouží schopnost se z této zapeklité situace vykroutit.

Druhý muž ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek v tomto ohledu předvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce velmi kvalitní výkon. Přestože schodek státního rozpočtu se prohlubuje více, než se čekalo (v dubnu to bylo už téměř 30 mld. Kč), a dokonce už i komunisté (!) vyzývají svoji vládu k odpovědnějšímu hospodaření, není prý třeba se znepokojovat. „Státní rozpočet se vyvíjí dobře,“ uklidnil Jaroslav Faltýnek diváky nedělní debaty na ČT s tím, že „česká ekonomika je v excelentní kondici“.

Ale nevyvíjí se jen státní rozpočet. Evolučním politickým procesem prošel i slib, že otravného a zatěžujícího EET budou ušetřeni alespoň ti nejmenší podnikatelé. „Na drobné řemeslníky, kadeřnice atd. se elektronická evidence tržeb vztahovat nebude,“ byl připomenut výrok šéfa ANO z března 2015 a nyní i premiéra Andreje Babiše. A o dohodě s ministerstvem financí o vyjmutí např. zmrzlinářů, kadeřnic či masážních salónů z elektronické evidence mluvil na záznamu o pár měsíců dříve i nynější vicepremiér, tehdy předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Jenže: „Vše se vyvíjí,“ jak opět připomenul Jaroslav Faltýnek. A komu by to připadalo jako porušení slibů, toho vyvedl z míry. Jednak je na stole pozměňovací návrh, který by ušetřil alespoň malé podnikatele a živnostníky s ročním obratem do 500 či 600 tisíc Kč, a k tomu se jim má snížit DPH. Takže jaképak copak. A hlavně: „Nejde o sliby, jde o narovnání podnikatelského prostředí,“ jak druhý muž ANO dodal. Takže jak vidno, nejen fotbal nemá občas logiku…

Tím ale vývoj samozřejmě nekončí. Učitelé sice mají dostat přidáno, ale v příslušné kapitole „Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí ČR na léta 2020-2022“ to není, jak v nedělní debatě na ČT zaznělo. Což je ale jen detail – hlavně, že to je v Konvergenčním programu a především to bude v rozpočtu na příští rok. Nějaká rozpočtová strategie? „Protože se to průběžně vyvíjí, ta debata se vyvíjí,“ nenechal se Jaroslav Faltýnek.

Jedna věc se ovšem u předáků ANO nevyvíjí. Posedlost Miroslavem Kalouskem, jehož jméno druhý muž hnutí zopakoval hned několikrát. Že by obava nechat ho upadnout v politické zapomnění?