Ernest Hemingway

Ernest Hemingway Zdroj: Profimedia.cz

Ernest Hemingway
Americká nadace pomůže zachránit Hemingwayovu pozůstalost na Kubě
Hemingwayova pozůstalost leží na Kubě
Dům Ernesta Hemingwaye ohrožují temriti a počasí
Brýle na čtení a další drobnost v Hemingwayově pozůstalosti
10
Fotogalerie

Opsal Ernest Hemingway své nejslavnější romány? Kubánec psal o starci a moři o 16 let dřív

V americkém nakladatelství Melville House vychází tento měsíc kniha, jež staví dílo slavného amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye do nového světla. Autorovi publikace Andrew Feldmanovi byl poskytnut přístup do soukromého archivu Hemingwaye na Kubě. Pečlivým studiem strávil dva roky. Mezi jeho nejdůležitější poznatky patří objev prací málo známého kubánského autora Enriquea Serpy, jehož předválečné romány se nápadně podobají těm Hemingwayovým.

Nový výzkum ukázal, že téma a styl pozdních děl Ernesta Hemingwaye – Starce a moře a Mít a nemít se nápadně podobají dílům málo známého kubánského novináře Enriquea Serpy. Podle Andrewa Feldmana se nejedná o případ plagiátorství, podobnost mezi jednotlivými pracemi je však zarážející.

Serpa napsal příběh podobající se Hemingwayově Starci a moři v roce 1936, tedy plných šestnáct let před slavným Američanem. V novele nazvané Marlin obrovská ryba rybáře na rozdíl od Hemingwayovy verze zabije.

Vědec nalezl také důkaz, že Hemingway znal rukopis Serpova románu Kontraband předtím, než byla kniha v roce 1939 vydána, a tudíž z ní mohl vycházet při koncipování vlastní novely Mít a nemít. Oba příběhy se odehrávají v prostředí nelegálního obchodu s alkoholem.

Součástí Hemingwayovy pozůstalosti byl také dopis spisovatelovy manželky Marthy Gellhorn. Z dopisu, který jménem manžela poslala jeho americkému vydavateli a který Feldman v nové knize zmiňuje, vyplývá, že Hemingway Serpu velmi obdivoval a snažil se nakladatelství přesvědčit, aby práce jeho přítele přeložilo do angličtiny a publikovalo.

Vypadá to proto, že z Hemingwayovy strany nešlo o žádný podvod, ale že se prací kolegy pouze inspiroval. Témata rybářství nebo nelegálního obchodu s alkoholem ostatně na Kubě nejsou výjimečná.

Hemingway Kubu poprvé navštívil v roce 1928. O deset let později se nastálo usadil v rybářské vesničce Cojímar. Považoval se za velkého kubánského patriota – při přebírání Nobelovy cenu za literaturu v roce 1954 dokonce zdůraznil, že ji přebírá jako hrdý „občan Cojímaru“.